Vulkanen van Colombia

Door het grondgebied van Colombia passeren de bergen van de Andes. In het zuidelijke deel van het land vertakt het massief zich in 3 parallelle richels, de oosterse, westelijke en centrale cordilleras genoemd. Dit gebied wordt gekenmerkt door hoge seismiciteit en een groot aantal vulkanen, uitgestorven en actief. Deze laatste veroorzaken aanzienlijke schade aan de landbouw en de bevolking.

Door het grondgebied van Colombia passeren de bergen van de Andes. In het zuidelijke deel van het land vertakt de reeks zich in 3 parallelle richels, de oosterse, westelijke en centrale cordilleras. Dit gebied wordt gekenmerkt door hoge seismiciteit en een groot aantal vulkanen, uitgestorven en actief. Deze laatste veroorzaken aanzienlijke schade aan de landbouw en de bevolking.

De beroemdste vulkanen van Colombia

In het land zijn er verschillende vulkanen, die bergtoppen met kraters zijn. Ze maken deel uit van nationale parken en reservaten en op hun hellingen leeft een verscheidenheid aan dieren en groeien zeldzame planten. De toppen worden bewonderd door klimmers en natuurliefhebbers.
De beroemdste vulkanen van Colombia zijn:

 1. Nevado del Huila (Nevado del Huila) - is gelegen in de departementen Tolima, Uila en Cauca. Het is een enorme berg, waarvan de top op een hoogte van 5365 m. Het heeft een langwerpige vorm en is bedekt met ijs. De vulkaan sliep ongeveer 500 jaar en begon in 2007 activiteit te vertonen in de vorm van as- en aardbevingsemissies. In april was er een uitbarsting van Nevado del Huila: er vielen geen slachtoffers en ongeveer 4000 inwoners werden geëvacueerd vanuit de dichtstbijzijnde nederzettingen.
 2. Nevado del Huila

 3. Cumbal Is een actieve stratovulkaan, die wordt beschouwd als de zuidelijkste van het land en behoort tot het departement Nariño. De hoogte boven de zeespiegel is 4764 m, en de hellingen zijn bedekt met talrijke kraters en lavastromen. De vorm van de berg is een afgeknotte kegel, gekroond door de extrusie van dacite.
 4. Cumbal

 5. Cerro Machin (Cerro Machín) - is gelegen in het centraal-westelijke deel van de staat, maakt deel uit van het Nationaal Park Los Nevados en behoort tot het departement Tolima. Stratovolcano bestaat uit verschillende toppen, waarvan de hoogste 2750 m boven zeeniveau bereikt. Het heeft de vorm van een kegel en bestaat uit vele lagen as, tephra en verharde lava. Rondom het enorme aantal nederzettingen, dus deze berg is een van de gevaarlijkste ter wereld. De activiteit nam in 2004 toe, met de laatste uitbarsting aan het begin van de 13e eeuw.
 6. Cerro Machin

 7. Nevado del Ruiz (Nevado del Ruiz of El Mesa de Herveo) - behoort tot de eerste van de gevaarlijkste actieve vulkanen in Zuid-Amerika. In Colombia wordt het "dodelijk" genoemd, omdat in 1985 de vulkaan het leven heeft geëist van meer dan 23 duizend mensen (Tragedie Armero). Er is een berg in de gebieden Tolima en Caldas, met een hoogte van 5400 m boven de zeespiegel. Het is ingepakt in eeuwenoude gletsjers, heeft de vorm van een kegel, behoort tot het Plinian-type en bestaat uit enorme lagen tefra, pyroclastische rotsen en verharde lava. De leeftijd van Nevado del Ruiz is meer dan 2 miljoen jaar.
 8. Nevado del Ruiz

 9. Azufral (Azufral de Tuquerres) - stratovolcano, gelegen op het grondgebied van het departement Nariño. Zijn piek bereikte 4070 m. Dichtbij de bergen werd een complex van lavakoepels en een caldera met een diameter van 2.5-3 km gevormd. Ze ontstonden in de Holoceen-periode (ongeveer 3600 jaar geleden). Aan de andere kant van Azufral ligt het meer Laguna Verde. In 1971 waren er trillingen (ongeveer 60 keer) en werd fumarolische activiteit op de hellingen geregistreerd.
 10. Azufral

 11. Cerro Bravo (Cerro Bravo) - is gelegen op het grondgebied van het Nationaal Park Los Nevados en behoort tot het departement Tolima. Stratovulkaan werd gevormd tijdens het Pleistoceen, bestaat voornamelijk uit dacites en bereikt een hoogte van 4000 m. De laatste keer dat het uitbarstte, ongeveer in de XVIII-XIX eeuw. Er is geen schriftelijke bevestiging bewaard, maar dit feit wordt aangegeven door radiocarbon-analyse. Tegenwoordig wordt de berg gekenmerkt door uitstoten van pyroclastische stromingen, waardoor hier een soort koepel wordt gevormd.
 12. Cerro Bravo

 13. Cerro Negro de Mayasker (Cerro Negro de Mayasquer) - is gelegen in het departement Nariño, aan de grens met de staat Ecuador. Op de top van de berg is er een kegel, waar een caldera is, open naar het westen. In de krater gevormd een klein meer, langs de oevers waarvan er tal van fumarolen zijn. De laatste keer dat stratovulkaan uitbrak in 1936. Toegegeven, wetenschappers weten niet precies of de activiteit werd getoond door Cerro Negro de Mayasker, niet door de naburige Reventador.
 14. Cerro Negro de Mayasker

 15. Doña Juan (Doña Juana) - bevindt zich in het departement Nariño, bestaat uit 2 caldera's en heeft toegang tot het zuid-westen en noordoosten. Het is een andesiet-dacite vulkaan, waarvan de top verschillende lavakoepels verenigt. Hij was actief van 1897 tot 1906, toen de groei van de koepel gepaard ging met grootschalige pyroclastische stromingen. Tijdens de uitbarsting stierven meer dan 100 mensen uit nabijgelegen nederzettingen. De vulkaan wordt nog steeds als actief beschouwd.
 16. Doña Juan

 17. Romeral (Romeral) is de noordelijkste stratovulkaan op het continent, gelegen nabij de stad Aransasu in het departement Caldas. Het behoort tot het Ruiz Tolima-massief en de stollingsgesteente bestaat uit andesiet en dacite. De vulkaan wordt gekenmerkt door uitbarstingen van het type Plynian, die resulteerden in afzettingen van puimsteen, gescheiden door een laag aarde.
 18. Romeral

 19. Shotaro (Volcán Sotará) - is gelegen in de provincie Cauca, nabij de stad Popayán en behoort tot de Centrale Cordillera. De hoogte van de vulkaan ligt 4580 m boven de zeespiegel. Het heeft 3 caldera's, die het een onregelmatige vorm geven. Op de helling is er de bron van de rivier de Patia. De berg behoudt hydrothermale en fumarolische activiteit en het meetstation registreert voortdurend ook seismische activiteit.
 20. Shotaro

 21. Galeras (Galeras) - is gelegen in het departement Nariño, in de buurt van de stad Pasto. Het is een krachtig en groot in omvang vulkaan hoog 4276 m base diameter groter dan 20 km en de krater - .. gelijk aan 320 m Lake, daarin gevormd, een diepte van ongeveer 80 m in het laatste uitbarsting doodde negen mensen in 1993 die waren. bovenop (6 onderzoekers en 3 toeristen). In de daaropvolgende jaren werden geen slachtoffers vastgesteld, maar mensen werden tweemaal geëvacueerd uit de risicozone.
 22. Galeras

 23. Nevado del Tolima (Nevado del Tolima) - werd 40 duizend jaar geleden gevormd, met de laatste uitbarsting die plaatsvond in 1600 voor Christus. Stratovulkan ligt op het grondgebied van het Nationaal Park Los Nevados, in het departement Tolima. De hellingen zijn bedekt met struiken en weilanden, waar dieren grazen. Het is het gemakkelijkst om vanaf de stad Ibague de berg te bereiken.
 24. Nevado del Tolima

 25. Puras (Puracé) is een actieve vulkaan op het grondgebied van het gelijknamige nationale park in de centrale cordillera, in de provincie Cauca. Het maximale punt ligt op een hoogte van 4756 m. De top van de berg is bedekt met sneeuw en heeft een conische vorm. De krater wordt gekenmerkt door een veelvoud aan fumarolen en zwavelhoudende thermische bronnen. In de twintigste eeuw waren er twaalf uitbarstingen.

Puras

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2