Kastelen van België

In België werden meer middeleeuwse kastelen bewaard dan in welk ander Europees land dan ook. Allemaal speelden ze een belangrijke rol, zowel in de geschiedenis van België zelf, als in de geschiedenis van Frankrijk, Nederland en andere staten. Kastelen "cover" voldoende brede periode - van de Hoge Middeleeuwen naar de Renaissance, en, respectievelijk, afhankelijk van de tijd van de bouw, toon ons alle stadia van de ontwikkeling van de versterkte architectuur: we kunnen zien hoe vrijwel onneembare burchten en kastelen, meer doet denken aan de paleizen.

Niet alleen om te beschrijven, maar eenvoudig om alle Belgische kastelen op een rij te zetten is nogal moeilijk - ze worden hier meer dan drieduizend bewaard en 400 ervan zijn open voor bezoeken. Het grootste aantal kastelen per vierkante kilometer ligt in de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Hieronder zullen we alleen vertellen over de meest significante en interessantste van hen.

De kastelen van het Vlaams gewest

 1. De meeste kastelen in het Vlaamse gewest zijn opgetrokken uit rode baksteen, terwijl de gebouwen in Wallonië overwegend uit steen bestaan.
 2. Kasteel van de graven van Vlaanderen - een van de best bewaarde kastelen van België. Er is een kasteel naast Gent; de tweede naam is Gravensten. Tegenwoordig beheert het het Museum van Justitie en Wapens.
 3. Het kasteel van Gerald de duivel - een van de meest populaire kastelen onder toeristen. Het ligt op loopafstand van het kasteel van de graven van Vlaanderen. Gebouwd in de 13e eeuw, werd het vernoemd naar zijn eerste eigenaar, die volgens de legende zijn bijnaam kreeg vanwege het feit dat alle verveelde vrouwen eenvoudig gedood werden.
 4. Kasteel van Gaasbek - een klassiek gebouw in neogotische stijl, vergelijkbaar met een kasteel uit een sprookje. Het is gelegen in de gemeente Lennik in de buurt van Brussel. Sinds 1924 heeft het kasteel een museum waar u een verzameling items uit de 15e-16e eeuw kunt zien; ook daarin worden geuren van parfummaatschappij Guerlain besteed.
 5. Het kasteel van Sten bevindt zich in Antwerpen. Met hem kun je zeggen dat de geschiedenis van deze stad begon. Het kasteel was de eerste structuur gebouwd van steen, die wordt weerspiegeld in de naam ervan (Steen in vertaling en betekent "steen"). Tegenwoordig heeft het kasteel nog maar weinig over - het meeste is afgebroken bij het rechttrekken van de rivierbedding.
 6. Vlakbij de stad Leuven ligt Kasteel van Arenberg; nu herbergt het de technische faculteit van de Katholieke Universiteit van Leuven.
 7. Het grootste kasteel van België - het landcommando Alden Bisen (Landcommanderij Alden Biesen) nabij de stad Bilsen. Het werd gebouwd in de XI eeuw. Tegenwoordig is het kasteel een belangrijk conferentiecentrum en cultureel centrum, waar verschillende evenementen plaatsvinden, waaronder doedelzakwedstrijden.
 8. Van Oydonk Castle gebouwd in de vallei van Lane; wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen in België. Gebouwd in de Spaans-Vlaamse stijl.
Kasteel Arenberg In het kasteel van Reichardstein Het kasteel van Bersel
Van Oydonk Castle Kasteel van Gaasbek Kasteel van de graven van Vlaanderen in Gent
Het kasteel van Gerald de duivel Kasteel van Laarne Het kasteel van Sten

Kastelen van het Waalse gewest

 1. Het kasteel van Ekuzin-Lalen in de provincie Henegouwen - een van de oudste kastelen van België (het dateert uit de 11e eeuw). Gelegen op een rotsachtige richel, toont het kasteel ons de volledige kracht van de middeleeuwse verdedigingswerken.
 2. In de provincie Luxemburg, bijna aan de grens met Frankrijk, ligt Kasteel Bouillon (Kasteel van Bouillon) - een van de belangrijkste verdedigingswerken in de Middeleeuwen. Vandaag kun je niet alleen de expositie bekijken, maar ook een toeschouwer worden van de voorstelling met de deelname van roofvogels, en ook het bier proberen, dat al meer dan 400 jaar in een kleine brouwerij in het kasteel wordt gebrouwen.
 3. In de provincie Namen, op 5 km van de stad Gumble ligt Corroy Castle. Het dorp waarin het zich bevindt, of beter gezegd, dat eromheen groeide, wordt ter ere van hem genoemd - Corroe-le-Chateau. Het kasteel is tot op heden bijna in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven en is opmerkelijk omdat het ons een idee geeft van hoe het Louvre eruitzag tot in de 15e eeuw.
 4. Een ander kasteel in de provincie Namen - BEB, gebouwd in de buurt van het dorp Sel (Celle); hij behoort tot de familie Liedekeke-Beaufort, wiens leden nog steeds in het kasteel wonen. En in de buurt is het Miranda Castle - het meest "ongelukkige" kasteel in België. Hij behoort tot dezelfde familie, maar wordt volledig verlaten en geleidelijk vernietigd.
 5. Op een hoge klif boven de rivier Les op 40 km van Dinan ligt een van de grootste kastelen van België - Valzen, die soms de "Belgische Neuschwanstein" wordt genoemd. Het leeft nog steeds de nazaten van Guillaume de Lamarck, die de bijnaam "Ardennes Vepr" kreeg, wat beschreven wordt in de roman van Walter Scott "Quentin Durward".
 6. Antoine Castle, een van de beroemdste Belgische kastelen, ligt in de provincie Henegouwen nabij Doornik; hij is de eigenaar van de beroemde familie de Lin. Dezelfde familie behoort tot het kasteel Beloel (Belel, Belell).
Antoine Castle Kasteel Bouillon Walsen Castle
Het kasteel van Wojew Korroy Castle Het kasteel van Ekuzin-Lalen
Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 84