Vertraagde ademhaling

adem inhouden

Ademhaling (uitwendige ademhaling) is een proces dat wordt geleverd door het ademhalingssysteem en dat een gasuitwisseling tussen het lichaam en de omgeving vertegenwoordigt. Bij het inademen komt zuurstof het lichaam binnen, wat nodig is voor biologische oxidatieprocessen, waarin een grote hoeveelheid vitale energie wordt gevormd. En de koolstofdioxide die in deze processen wordt geproduceerd, is verwijderd. Wat gebeurt er in het lichaam met een uitstel van ademhaling en of het schadelijk is - hierin proberen we het uit te zoeken.

Fysiologie van ademstilstand

Ademen is een van de weinige vermogens van een organisme dat bewust of onbewust wordt beheerst. Dat wil zeggen, het is een reflexactiviteit, maar het kan bewust worden beheerd.

Bij normale ademhaling stuurt het inspiratoire centrum impulsen naar de spieren van de borstkas en het middenrif, waardoor ze samentrekken. Als gevolg hiervan komt er lucht in de longen.

Wanneer de ademhaling vertraagd is, hoopt koolstofdioxide zich niet meer in de longen op in het bloed. Zuurstof begint actief te worden geconsumeerd door weefsels, progressieve hypoxie ontwikkelt zich (laag zuurstofgehalte in het bloed). Een gewoon persoon kan 30 tot 70 seconden zijn adem inhouden, dan haalt het brein adem. Ook als de zuurstoftoevoer om wat voor reden dan ook beperkt is (bijvoorbeeld in de bergen), krijgen de hersenen door speciale receptoren die reageren op een afname van zuurstof en een toename van koolstofdioxide in het bloed een signaal en neemt de intensiteit van de ademhaling toe. Hetzelfde gebeurt met actieve fysieke activiteit. Dit is hoe de onbewuste, automatische regeling van de ademhaling optreedt.

Wanneer praten, eten, hoesten, ademachterstand optreedt periodiek op inspiratie of op uitademing - apneu. Onbewuste ademstilstand meer dan 10 seconden kan bij sommige mensen 's nachts regelmatig voorkomen (slaapapnoesyndroom).

Tijdens het oefenen van speciale ademhalingsoefeningen en het oefenen van bewuste ademhalingsvertragingen (bijvoorbeeld in yoga of tijdens freediving), kun je leren heel lang op adem te blijven. Duikers houden ongeveer 3-4 minuten hun adem in en yogameesters - gedurende 30 minuten of langer.

Harm van uitstel van de adem in een droom

Zoals hierboven vermeld, is het vasthouden van je adem 's nachts tijdens de slaap een onvrijwillige slaapapneu. De gemiddelde duur is 20-30 seconden, maar bereikt soms 2-3 minuten. Een symptoom van deze ziekte is snurken. Een persoon die lijdt aan nachtelijke slaapapneu stopt met het inademen van een droom en wordt vervolgens wakker om in te ademen. Dus het kan tot 300 - 400 keer per nacht duren. Het resultaat hiervan is een inferieure slaap, die leidt tot hoofdpijn, prikkelbaarheid, verminderd geheugen en aandacht, en andere negatieve gevolgen.

Oorzaken van nachtelijke apneu:

  • Het cerebrale ademhalingscentrum geeft al enige tijd geen signalen meer aan de ademhalingsspieren;
  • luchtstroom kan de longen niet bereiken door de vernauwing van het lumen van de luchtwegen (strottenhoofd, neuskanalen);
  • sommige somatische en zenuwaandoeningen.

Je adem inhouden in een droom kan gevaarlijk zijn, dus behandeling is absoluut noodzakelijk.

Herstellende ademhalingsvertraging

Volgens wetenschappelijk onderzoek is bewuste ademhalingsvertraging van groot voordeel voor het lichaam. Het bewijs hiervan zijn de prestaties van yogameesters.

Ademhalingsoefeningen hebben een directioneel effect adem inhoudenop het ademhalingsapparaat verhoogt zijn functionele reserves en veroorzaakt veranderingen in verschillende organen en systemen van het lichaam. Een persoon heeft de mogelijkheid om zuurstof in kleinere hoeveelheden te gebruiken, de concentratie van koolstofdioxide en zuurstof in het lichaam te regelen, de interne (cellulaire) ademhaling te stimuleren. Maar deze mogelijkheid moet worden ontwikkeld. Hiermee kunt u de fysieke en mentale gezondheid versterken, de levensverwachting verlengen. Het vasthouden van de adem aan inspiratie en uitademing is van het allergrootste belang bij ademhalingsoefeningen.

Het is belangrijk om ademhalingsvertragingstechnieken goed uit te voeren voor veilige en succesvolle oefeningen. Om zeker te zijn van correcte uitvoering en om positieve resultaten te bereiken, is de hulp van een gekwalificeerde instructeur noodzakelijk.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 53 = 58

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: