kenmerken van de structuur van de baarmoeder

De interne structuur van de baarmoeder wordt gekenmerkt door ouderdomskenmerken. Tijdens de puberteit neemt de baarmoeder dus in lengte en breedte toe. Dienovereenkomstig neemt ook het gewicht van het orgel toe. Dit bepaalt de juiste positie van de baarmoeder - kantelen en naar voren buigen.

Ook tijdens deze periode is er een toename van het aantal baarmoederklieren en de dikte van de wand. Met de leeftijd treedt een geleidelijke, omgekeerde ontwikkeling van het orgaan op. Een kenmerk van de structuur van de baarmoeder in deze periode is een afname in de grootte ervan. Bovendien is er een afname van de elasticiteit van het ligamenteuze apparaat. En, zoals je weet, het vervult de functie van het onderhouden van de baarmoeder.

Structuur van de wanden van de baarmoeder

De interne structuur van de baarmoeder is een holte en een dikke wand. De baarmoederholte lijkt op een driehoekige vorm. De bovenkant ervan is naar beneden gericht en gaat over in het cervicale kanaal. In de bovenste hoeken van de holte opent aan beide zijden het lumen van de eileiders. Een bijzonderheid van de structuur van de wanden van de baarmoeder is dat er drie lagen worden onderscheiden:

 1. perimetrie Is een oppervlakkige laag, die wordt vertegenwoordigd door een deel van het peritoneum.
 2. myometrium - de middelste laag vertegenwoordigd door spiervezels. Dit is de meest significante dikte van de muur. Het is op zijn beurt verdeeld in drie delen, die worden gerepresenteerd door multidirectionele spiercellen. Het is deze laag die het grootste deel van het orgel vormt.
 3. Endometrium of slijmvlies, langs de baarmoederholte. Hij neemt ook deel aan de vorming van de placenta tijdens de zwangerschap. Het onderscheidt het basale en functionele deel. Tijdens de menstruatie is er een afwijzing van het functionele gedeelte. En het basale deel dient als een bron van regeneratie van nieuwe cellen van het slijmvlies. Opgemerkt moet worden dat de baarmoeder zich in overvloed in het slijmvlies bevindt.

In de anatomische structuur van de baarmoeder worden verschillende delen onderscheiden. Dit zijn:

 • bodem - het bovenste deel, gelegen boven de locaties van de eileiders;
 • het lichaam dat het grootste deel van het orgel vormt;
 • nek - onderste deel.

Anomalieën in de structuur van de baarmoeder

Anomalieën in de structuur van de baarmoeder treden op in het geval van nadelige effecten van bepaalde factoren tijdens de ontwikkeling van de foetus. Het kan zijn:

 • omgevingsfactoren;
 • onevenwichtige voeding;
 • bepaalde medicijnen nemen;
 • hormonale stoornissen;
 • beroepsrisico's;
 • infectie.

De bovengenoemde factoren verstoren de celdeling en veroorzaken verschillende negatieve kenmerken van de structuur van de baarmoeder en structurele stoornissen. Sommigen van hen kunnen de reproductieve functie niet beïnvloeden. En anderen sluiten de mogelijkheid van voortplanting volledig uit. De volgende zijn de meest voorkomende anomalieën van de baarmoederstructuur:

 1. Hypoplasie is een afname van de omvang van de baarmoeder.
 2. Dubbelhoornige baarmoeder - terwijl de baarmoeder in het bovenste deel verdeeld is.
 3. De eenhoorn baarmoeder lijkt in feite op de helft van de normale baarmoeder.
 4. De baarmoeder van de baarmoeder is het splijten van de baarmoeder. Als gevolg hiervan heeft de baarmoeder de vorm van een zadel.
 5. Baarmoeder met volledig of onvolledig septum.
 6. Verdubbeling van de baarmoeder, vaak gecombineerd met een verdubbeling van de vagina. anatomische structuur van de baarmoeder
 7. Atresia is een aandoening waarbij de baarmoederholte is overgroeid, dat wil zeggen dat er geen holte volledig is.
 8. Aplasia is de afwezigheid van de baarmoeder.

Baarmoeder en zwangerschap

Het veranderen van de structuur van de zwangere baarmoeder, in de eerste plaats, is het vergroten van de grootte. Dit komt door de toename van spiercellen in het volume en de toename van hun elasticiteit en rekbaarheid. Naarmate de zwangerschap vordert, is de transformatie van de vorm van peervormig naar bolvormig duidelijk zichtbaar. Na de geboorte neemt de baarmoeder geleidelijk af, waardoor de vorige grootte wordt bereikt.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =