kan leverpijn

De meeste mensen, die pijn ervaren aan de rechterkant, verbinden ze met de lever. En dit is niet verrassend, omdat de lever zich precies in het juiste hypochondrium bevindt, en het is dit lichaam dat vaak lijdt aan ondervoeding, voedsel van slechte kwaliteit, slechte gewoonten - factoren waarvan slechts enkele vandaag een uitzondering vormen voor het dagelijks leven. Niet iedereen weet echter of een lever echt pijn kan doen, en hoe te bepalen en ontdekken dat onplezierige gevoelens worden geassocieerd met dit lichaam.

Levert de lever een persoon pijn?

De lever is verdeeld in vier delen, bestaande uit hepatische cellen - hepatocyten en is doordrenkt met een dicht netwerk van bloedvaten en galkanalen. Dit orgaan is bevestigd met ligamenten aan het diafragma, de buikwand en is bedekt met een dun vezelig membraan - een glisson-capsule. Er zijn geen pijnlijke receptoren (zenuwuiteinden) in de lever zelf, maar de glissoncapsule, die deel uitmaakt van het peritoneum, wordt overvloedig met hen meegeleverd.

Dat is de reden waarom, als we de vraag beantwoorden of de lever pijn heeft van cirrose, hepatitis en andere ziekten van dit orgaan, we kunnen zeggen dat het leverweefsel zelf geen pijn doet. De fibreuze capsule kan ziek zijn, wat irriteert met de toename van het orgaan, wat vaak voorkomt bij sommige pathologieën. Vergeet de galblaas niet, die zich op de onderzijde van de rechter lob van de lever in de depressie bevindt, vanwege pathologische processen waarbij pijn in de lever kan worden gevoeld. Ook kan pijn in het rechter hypochondrium worden geassocieerd met ziekten van andere organen van de buikholte.

Hoe te leren over leverpathologie?

Helaas, vanwege het feit dat de lever zelf niet ziek kan zijn, blijven veel destructieve processen in het lichaam lange tijd onmerkbaar voor een persoon. Maar toch zijn er een aantal symptomen waarop het mogelijk is om storingen in de lever te vermoeden. Deze omvatten:

  • misselijkheid en braken van onbekende oorsprong;
  • donker worden van urine;
  • verduidelijking van de ontlasting, niet geassocieerd met veranderingen in de inname via de voeding;
  • Levert de lever een persoon pijn?

  • geelachtige (of grijsachtige) tint van de huid;
  • bittere smaak in de mond, maagzuur;
  • jeuk;
  • algemene zwakte, vermoeidheid;
  • verlies van eetlust.

Het meedoen aan een of meer van de bovenstaande symptomen van pijn in de lever is een dringende reden om medische hulp te zoeken. Voor de diagnose wordt een algemene en biochemische bloedtest voorgeschreven, evenals een echoscopisch onderzoek van de buikholte-organen.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − 84 =