endometrioïde cyste-eierstokbehandeling

Endometrioïde cyste bestaat uit een dichte bindweefselcapsule en de inhoud ervan - bruin of chocoladekleur, vandaar dat de naam "chocoladecysten" populair was. In de regel is de omvang van endometrioïde cysten tot 10 cm in diameter groter. Dit is al een casuïstisch fenomeen, vooral onder omstandigheden van moderne diagnostische mogelijkheden.

oorzaken van

Er zijn veel aannames over de oorzaken van het optreden van de endometrioïde cyste, maar een betrouwbare oorzaak is helaas nog niet bekend. Volgens een van de hypothesen wordt aangenomen dat endometrioïde cysten kunnen voorkomen na abortussen en chirurgische ingrepen voor ziekten van bekkenorganen, omdat het endometriumweefsel met de instrumenten kan worden overgebracht naar niet-kenmerkende organen. Er is nog een andere theorie: zijn aanhangers beschouwen hormonale stoornissen als de hoofdoorzaak van de ziekte. Of hier is er nog een, volgens welke cysten een aangeboren afwijking zijn die gepaard gaat met een schending van vervanging van embryonaal weefsel. Elk van de theorieën biedt belangrijke gegevens, dus de oorzaak van het verschijnen van endometrioïde cysten ligt in de combinatie van de bovenstaande factoren.

Endometrioïde cyste - symptomen

Symptomen van de endometrioïde cyste van de eierstok zijn gevarieerd: van asymptomatisch tot hevig pijnsyndroom. Maar toch is het mogelijk om enkele van de meest karakteristieke symptomen te onderscheiden:

  1. Pijnsyndroom - de kenmerken ervan zijn chronische pijn, die kan geven aan de lumbale regio en perineum.
  2. Een lichte stijging van de temperatuur.
  3. Overtreding van de menstruatiecyclus - dit kan een overvloedige menstruatiebloeding zijn of een toename in de duur van de menstruatie. Minder vaak het uiterlijk van intermenstruele afscheidingen van bruine kleur, die optreedt in combinatie met endometriose van de baarmoeder en eierstokken.
  4. De meest voorkomende complicatie is het adhesieve proces, dat het werk van de darm en urinewegen kan verstoren, evenals pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Een kenmerk van het klinische beeld is dat de symptomen van de endometrioïde cyste worden geïntensiveerd, gewoonlijk vóór of tijdens de menstruatie.

Endometrioid ovariumcyste - is een operatie noodzakelijk?

Chirurgische behandeling van de endometrioïde cyste is het verwijderen van de eierstok of de resectie van de cyste, die afhangt van de grootte en lokalisatie. In elk geval moet een chirurgische ingreep worden uitgevoerd met strikte indicaties, alleen in de volgende gevallen:

  • als de cyste-afmeting groter is dan 5 cm en stabiel functioneert;
  • indien na 6 maanden therapie met geneesmiddelen het effect afwezig is;
  • als er betrokkenheid is bij het proces van naburige organen;
  • het toetreden tot etterende infectie;
  • als de ontwikkelde verklevingen het begin van de zwangerschap voorkomen;
  • met een contra-indicatie voor de behandeling met hormonale geneesmiddelen.

Door het wijdverspreide gebruik van endoscopische technieken kan een zeer traumatische chirurgische procedure worden vermeden. Via laparoscopische toegang is coagulatie van kleine cysten of lasertherapie succesvol, waarna hormonale preparaten worden voorgeschreven.

Medicatietherapie

Om pijn te verminderen, kunt u antispasmodica (No-shpa, Baralgin) en ontstekingsremmende geneesmiddelen (Indomethacin, Brufen) gebruiken. Maar de basis van de therapie is nog steeds hormonale geneesmiddelen die de functie van de eierstokken onderdrukken tot aan de kunstmatig geïnduceerde menopauze, die direct de functie van de eierstokken of het hypothalamus-hypofyse-systeem beïnvloedt. De combinatie van geneesmiddelen wordt individueel geselecteerd door de behandelende arts. Bovendien zullen vitaminepreparaten geen schade aanrichten.

endometrioïde cyste van eierstokoorzaken
Behandelen of niet behandelen?

De endometrioïde cyste van de eierstok zelf kan niet worden opgelost, daarom is een complexe behandeling noodzakelijk. Maar tijdens de cyclus kan het zijn grootte veranderen - een beetje afnemen. Dit komt omdat de ziekte is gebaseerd op het uiterlijk van een weefsel dat lijkt op het endometrium in zijn structuur en functionele respons op veranderingen in het hormonenniveau. Het is deze factor die de verhoogde symptomen vóór de menstruatie verklaart.

Bij afwezigheid van een adequate behandeling van de endometrioïde cyste, is het voorkomen van tumorvormen van de ziekte en kwaadaardige degeneratie niet uitgesloten.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 35 = 41