borstkanker metastasen

Borstkanker is de meest voorkomende oncologische aandoening bij vrouwen. Een groot aantal sterfgevallen is te wijten aan het feit dat deze kanker vaak uitzaaiingen naar verschillende organen geeft. En in de eerste stadia om ze te bepalen kan heel moeilijk zijn, dus de behandeling van kanker moet uitgebreid zijn. Chirurgische ingreep garandeert geen volledige genezing. In ongeveer de helft van de gevallen verschijnen er uitzaaiingen na verwijdering van de borst.

Hoe vindt uitzaaiing van borstkanker plaats?

Aangetaste cellen kunnen zich verspreiden met lymfestroom, omdat het goed ontwikkeld is in de borstklier. In dit geval gemetastaseerd, het dichtst bij de borst lymfeklieren - axillair. Of de kankercellen worden met bloed door het lichaam gedragen, vestigen zich in verschillende organen en beginnen daar te groeien en vormen metastasen of een secundaire tumor.

Waar borstkanker uitzaaien?

De meest voorkomende plaatsen van penetratie van kankercellen zijn oksel- en subkliavische lymfeklieren. Soms komen ook uitzaaiingen na borstkanker voor in sponsachtige botten, meestal femorale, long-, ruggenmerg-, lever- of op de huid. Een secundaire tumor kan op de wervelkolom, in de hersenen of in de eierstokken voorkomen.

Symptomen van secundaire tumoren

Metastasen in de beginfase kunnen niet onmiddellijk worden opgemerkt. Ze zijn zelfs moeilijk te detecteren met behulp van röntgenstralen. Heel vaak worden de symptomen van gemetastaseerde borstkankerpatiënten genomen voor andere ziekten. Daarom, wanneer ze verschijnen, moet je een volledige diagnose stellen.

Wat zijn de symptomen van metastasen:

  • bloedingen in de longen, dan is er een ophoest met bloed, of een bloederige huid in het gebied van de borst;
  • hypercalciëmie wordt waargenomen met metastasen in de botten, waarbij calcium daaruit wordt weggewassen;
  • pijnen in de lever, ruggengraat, botten of het hoofd komen voor in alle uitzaaiingen;
  • Kankercellen in botweefsel leiden tot de fragiliteit en frequente fracturen;
  • uitzaaiingen in de hersenen en het ruggenmerg leiden tot pijn, zwakte, verlamming van de ledematen, verminderd gezichtsvermogen en andere stoornissen;
  • een secundaire tumor in de longen veroorzaakt een hoest, vaak met bloed, vochtophoping in het pleuraholte en kortademigheid.

Kan uitgezaaide borstkanker worden genezen?

Het resultaat van de behandeling hangt van veel factoren af: de leeftijd en de gezondheidstoestand van de patiënt, het aantal metastasen, de tijd die is verstreken sinds de eerste diagnose vóór het verschijnen ervan. Met tijdige detectie van secundaire tumoren is het mogelijk om zich te beperken tot lokale effecten, maar meestal hangt het positieve resultaat af van de complexe uitgevoerde behandeling.

Alle therapie voor metastasen bij borstkanker is gericht op het verlichten van de toestand van de patiënt, het verbeteren van de kwaliteit en het verlengen van het leven van haar. De laatste jaren laten moderne medicijnen veel vrouwen de verschrikkelijke ziekte volledig vergeten, waar borstkanker wordt uitgezaaid maar voor succesvol herstel is het belangrijk om metastatische borstkanker tijdig te diagnosticeren.

Methoden voor de behandeling van metastasen

Elke persoon is individueel, en dat heeft één patiënt geholpen, kan de toestand van iemand anders verslechteren. Daarom moet de arts behandelingsmethoden kiezen, waarbij de nadruk ligt op veel factoren. Vaak is het nodig om de voorbereidingen en een manier van behandeling te veranderen, anders geen merkbare verbeteringen. In veel gevallen is de chirurgische verwijdering van de tumor de beste uitweg, maar dit is niet altijd mogelijk. Vervolgens wordt chemotherapie, bestraling of hormonale geneesmiddelen gebruikt.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3