In dit artikel zullen we praten over ziektes die het uiterlijk van een persoon onherkenbaar kunnen veranderen, en niet ten goede.

Op het gebied van de geneeskunde heeft de mensheid aanzienlijke resultaten geboekt, na bestudering van veel verschillende ziekten die voorheen ongeneeslijk leken. Maar er zijn nog steeds veel "witte vlekken" die een mysterie blijven. Steeds vaker kunt u in onze dagen horen over nieuwe ziektes die ons angst aanjagen en een gevoel van medeleven veroorzaken voor de mensen die ziek zijn. Als je er immers naar kijkt, begrijp je, wat een wreed lot kan zijn.

1. Syndroom van de "stenen man"

stenen man syndroom

Deze aangeboren erfelijke pathologie is ook bekend als de ziekte van München. Het komt voort uit de mutatie van een van de genen en is gelukkig een van de zeldzaamste ziekten ter wereld. De ziekte wordt ook "de ziekte van het tweede skelet" genoemd, omdat door ontstekingsprocessen in spieren, ligamenten en weefsels actieve ossificatie van de materie plaatsvindt. Tot op heden zijn er 800 gevallen van deze ziekte geregistreerd in de wereld en is nog geen effectieve behandeling gevonden. Om het lot van patiënten te vergemakkelijken, worden alleen pijnstillers gebruikt. Opgemerkt moet worden dat wetenschappers in 2006 konden achterhalen welke genetische afwijking leidt tot de vorming van een "tweede skelet", wat betekent dat er hoop is dat deze aandoening kan worden overwonnen.

2. Lepra

lepra

Het lijkt erop dat deze ziekte, bij ons bekend uit oude boeken, in de vergetelheid is geraakt. Maar zelfs vandaag in afgelegen hoeken van de planeet zijn er hele nederzettingen van melaatsen. Deze vreselijke ziekte ontsiert een persoon en ontneemt hem soms delen van zijn gezicht, vingers en tenen. En dat allemaal omdat chronische granulomatose of melaatsheid (de medische naam van lepra) eerst het huidweefsel en daarna het kraakbeen vernietigt. In het proces van dergelijk rotten van het gezicht en de ledematen komen andere bacteriën samen. Ze "eten" hun vingers.

3. Zwarte pokken

Black Pox

Dankzij het vaccin komt deze ziekte tegenwoordig bijna niet voor. Maar net in 1977 "liepen" pokken over de aarde en sloegen mensen met een ernstige koorts met hoofdpijn en braken. Zodra de gezondheidstoestand leek te verbeteren, kwam het ergste: het lichaam was bedekt met een schilferige korst en de ogen hielden op met kijken. Voor altijd.

4. Ehlers-Danlos-syndroom

danslosis evers syndroom 1
aans dansloss syndroom 2

Deze ziekte behoort tot de groep van erfelijke systemische ziekten van bindweefsel. Het kan een dodelijk gevaar vertegenwoordigen, maar in een lichtere vorm veroorzaakt het bijna geen problemen. Wanneer u echter een persoon ontmoet met sterk buigende gewrichten, veroorzaakt dit op zijn minst verbazing. Bovendien hebben deze patiënten een zeer gladde en ernstig beschadigde huid, die de vorming van meerdere littekens veroorzaakt. Gewrichten zijn slecht gehecht aan botten, dus mensen zijn gevoelig voor frequente dislocaties en verstuikingen. Mee eens, het is eng om te leven, in constante angst, iets om te ontwrichten, uit te rekken of, erger nog, te breken.

5. Rinofima

rhinophyma

Deze goedaardige ontsteking van de huid van de neus, meestal de vleugels, die het vervormen en het uiterlijk van een persoon misvormen. Rhinophymus gaat gepaard met een verhoogde mate van speekselvloed, wat leidt tot verstopping van de poriën en een onaangename geur veroorzaakt. Vaker worden deze mensen blootgesteld aan frequente temperatuurveranderingen. Op de neus verschijnen hypertrofische acne, torenhoog boven de gezonde huid. De huid van de huid kan een normale kleur hebben of een heldere paars-rood-violette kleur hebben. Deze kwaal brengt niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal ongemak met zich mee. Het is moeilijk voor een persoon om met mensen te communiceren en in het algemeen in de maatschappij te zijn.

6. Verruxiforme epidermodysplasie

man boom 1
man boom 3

Dit, gelukkig, heeft een zeer zeldzame ziekte een wetenschappelijke naam: verruxiforme epidermodysplasie. In feite lijkt alles op een levende illustratie van een horrorfilm. De ziekte veroorzaakt op het menselijk lichaam de vorming van stijve "boomachtige" en zich uitbreidende wratten. De beroemdste in de geschiedenis van "maneboom" Dede Coswar, stierf in januari 2016. Bovendien werden nog twee gevallen van deze ziekte geregistreerd. Nog niet zo lang geleden hadden drie leden van dezelfde familie uit Bangladesh symptomen van deze vreselijke ziekte.

7. Necrotiserende fasciitis

necrotiserende fasciitis 1

Deze ziekte kan veilig worden toegeschreven aan de meest gruwelijke. Het moet onmiddellijk worden opgemerkt dat het uiterst zeldzaam is, hoewel het klinische beeld van de ziekte sinds 1871 bekend is. Volgens sommige bronnen is de sterfte aan necrotiserende fasciitis 75%. Deze ziekte wordt "het verslinden van het vlees" genoemd vanwege de snelle ontwikkeling ervan. Infectie, die in het lichaam is terechtgekomen, vernietigt weefsels en dit proces kan alleen worden gestopt door amputatie van het getroffen gebied.

8. Progeria

progeria 1
progeria 2

Dit is een van de meest zeldzame genetische ziekten. Het kan zich manifesteren in de kindertijd of op volwassen leeftijd, maar is in beide gevallen geassocieerd met een mutatie van genen. Progeria is een ziekte van voortijdige veroudering, wanneer een 13-jarig kind eruit ziet als een 80-jarige man. Medische armaturen over de hele wereld beweren dat mensen vanaf het moment van ontdekking van de ziekte gemiddeld slechts 13 jaar leven. In de wereld zijn er niet meer dan 80 gevallen van progeria, en op dit moment zeggen wetenschappers dat deze ziekte te genezen kan zijn. Dat is precies hoeveel van de zieke progeria het voor elkaar zullen krijgen om het gelukkige moment na te leven, totdat het bekend is.

9. "Weerwolfssyndroom"

weerwolf syndroom 1

Deze ziekte heeft een volledig wetenschappelijke naam - hypertrichose, wat op bepaalde plaatsen op het lichaam overmatige haargroei betekent. Haar groeit overal, zelfs op het gezicht. En de intensiteit van groei en lengte van het haar in verschillende delen van het lichaam kan verschillen. Het syndroom bereikte roem in de 19e eeuw, dankzij optredens in het circus van de kunstenaar Julia Pastrana, die haar baard liet zien op haar gezicht en haar lichaamshaar.

10. Olifantenziekte

olifantenziekte 1
elephantiasis 2

Olifantenziekte wordt vaak olifantiasis genoemd. De wetenschappelijke naam van deze ziekte is de lymfatische filaria. Het wordt gekenmerkt door hyperverhogen delen van het menselijk lichaam. Meestal zijn het benen, armen, borst en geslachtsorganen. De ziekte wordt verspreid door larven van wormen-parasieten en dragers zijn muggen. Opgemerkt moet worden dat deze ziekte, het ontsieren van een persoon, een veel voorkomend fenomeen is. In de wereld zijn er meer dan 120 miljoen mensen met symptomen van olifantenziekte. In 2007 kondigden wetenschappers het decoderen van het parasietgenoom aan, dat kan helpen deze ziekte met meer succes te bestrijden.

11. Syndroom van "blauwe huid"

blauwhuidsyndroom 1
blue skin syndrome 2

De wetenschappelijke naam van deze zeer zeldzame en ongebruikelijke ziekte is moeilijk zelfs uit te spreken: acanthokeratoderma. Mensen met deze diagnose hebben een huid van blauwe of pruimenbloesem. Deze ziekte wordt beschouwd als erfelijk en zeer zeldzaam. In de vorige eeuw woonde een hele familie van 'blauwe mensen' in de Amerikaanse staat Kentucky. Ze heetten Blue Fugates. Opgemerkt moet worden dat naast dit onderscheidend kenmerk, niets meer duidt op andere fysieke of mentale afwijkingen. Het grootste deel van dit gezin woonde meer dan 80 jaar. Een ander uniek geval vond plaats met Valery Vershinin uit Kazan. Zijn huid kreeg een intense blauwe tint na de behandeling van de gewone verkoudheid met druppels die zilver bevatten. Maar dit fenomeen ging zelfs in zijn voordeel. De volgende 30 jaar is hij nooit ziek geweest. Hij werd zelfs een "zilveren man" genoemd.

12. Porphyria

porfyrie

Wetenschappers geloven dat het deze ziekte was die aanleiding gaf tot legendes en mythes over vampiers. Porphyria wordt vanwege zijn ongebruikelijke en onaangename symptomen meestal "vampiersyndroom" genoemd. De huid van deze patiënten borrelt en "kookt" in contact met de zonnestralen. Bovendien droogt hun tandvlees op, waardoor tanden zichtbaar worden die als hoektanden kunnen dienen. De oorzaken van actuaris dysplasie (medische naam) zijn tot nu toe niet voldoende bestudeerd. Veel geleerden zijn geneigd om het feit dat in de meeste gevallen het gebeurt wanneer een kind is verwekt door incest.

13. De Blaschko-lijnen

lijn van klokken

De ziekte wordt gekenmerkt door het verschijnen van ongebruikelijke banden door het hele lichaam. Het werd voor het eerst ontdekt in 1901. Er wordt aangenomen dat dit een genetische ziekte is en erfelijk wordt overgedragen. Naast het verschijnen van zichtbare asymmetrische banden langs het lichaam werden er geen significantere symptomen gevonden. Echter, deze lelijke bands bederven in wezen het leven van hun eigenaars.

14. "Bloederige tranen"

bloederige tranen

Klinieken in de Amerikaanse staat Tennessee ondervonden een echte schok toen een 15-jarige tiener, Calvin Inman, hen aansprak met het probleem van 'bloedige tranen'. Al snel werd ontdekt dat de oorzaak van dit gruwelijke fenomeen hemolacia was, een ziekte die verband houdt met veranderingen in de hormonale achtergrond. Voor de eerste keer worden de symptomen van deze ziekte in de zestiende eeuw beschreven door de Italiaanse arts Antonio Brassavola. De ziekte veroorzaakt paniek, maar brengt het leven niet in gevaar. Meestal verdwijnt hemolacia vanzelf na volledige fysieke rijping.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 20

In dit artikel zullen we praten over ziektes die het uiterlijk van een persoon onherkenbaar kunnen veranderen, en niet ten goede.

Op het gebied van de geneeskunde heeft de mensheid aanzienlijke resultaten geboekt, na bestudering van veel verschillende ziekten die voorheen ongeneeslijk leken. Maar er zijn nog steeds veel "witte vlekken" die een mysterie blijven. Steeds vaker kunt u in onze dagen horen over nieuwe ziektes die ons angst aanjagen en een gevoel van medeleven veroorzaken voor de mensen die ziek zijn. Als je er immers naar kijkt, begrijp je, wat een wreed lot kan zijn.

1. Syndroom van de "stenen man"

stenen man syndroom

Deze aangeboren erfelijke pathologie is ook bekend als de ziekte van München. Het komt voort uit de mutatie van een van de genen en is gelukkig een van de zeldzaamste ziekten ter wereld. De ziekte wordt ook "de ziekte van het tweede skelet" genoemd, omdat door ontstekingsprocessen in spieren, ligamenten en weefsels actieve ossificatie van de materie plaatsvindt. Tot op heden zijn er 800 gevallen van deze ziekte geregistreerd in de wereld en is nog geen effectieve behandeling gevonden. Om het lot van patiënten te vergemakkelijken, worden alleen pijnstillers gebruikt. Opgemerkt moet worden dat wetenschappers in 2006 konden achterhalen welke genetische afwijking leidt tot de vorming van een "tweede skelet", wat betekent dat er hoop is dat deze aandoening kan worden overwonnen.

2. Lepra

lepra

Het lijkt erop dat deze ziekte, bij ons bekend uit oude boeken, in de vergetelheid is geraakt. Maar zelfs vandaag in afgelegen hoeken van de planeet zijn er hele nederzettingen van melaatsen. Deze vreselijke ziekte ontsiert een persoon en ontneemt hem soms delen van zijn gezicht, vingers en tenen. En dat allemaal omdat chronische granulomatose of melaatsheid (de medische naam van lepra) eerst het huidweefsel en daarna het kraakbeen vernietigt. In het proces van dergelijk rotten van het gezicht en de ledematen komen andere bacteriën samen. Ze "eten" hun vingers.

3. Zwarte pokken

Black Pox

Dankzij het vaccin komt deze ziekte tegenwoordig bijna niet voor. Maar net in 1977 "liepen" pokken over de aarde en sloegen mensen met een ernstige koorts met hoofdpijn en braken. Zodra de gezondheidstoestand leek te verbeteren, kwam het ergste: het lichaam was bedekt met een schilferige korst en de ogen hielden op met kijken. Voor altijd.

4. Ehlers-Danlos-syndroom

danslosis evers syndroom 1
aans dansloss syndroom 2

Deze ziekte behoort tot de groep van erfelijke systemische ziekten van bindweefsel. Het kan een dodelijk gevaar vertegenwoordigen, maar in een lichtere vorm veroorzaakt het bijna geen problemen. Wanneer u echter een persoon ontmoet met sterk buigende gewrichten, veroorzaakt dit op zijn minst verbazing. Bovendien hebben deze patiënten een zeer gladde en ernstig beschadigde huid, die de vorming van meerdere littekens veroorzaakt. Gewrichten zijn slecht gehecht aan botten, dus mensen zijn gevoelig voor frequente dislocaties en verstuikingen. Mee eens, het is eng om te leven, in constante angst, iets om te ontwrichten, uit te rekken of, erger nog, te breken.

5. Rinofima

rhinophyma

Deze goedaardige ontsteking van de huid van de neus, meestal de vleugels, die het vervormen en het uiterlijk van een persoon misvormen. Rhinophymus gaat gepaard met een verhoogde mate van speekselvloed, wat leidt tot verstopping van de poriën en een onaangename geur veroorzaakt. Vaker worden deze mensen blootgesteld aan frequente temperatuurveranderingen. Op de neus verschijnen hypertrofische acne, torenhoog boven de gezonde huid. De huid van de huid kan een normale kleur hebben of een heldere paars-rood-violette kleur hebben. Deze kwaal brengt niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal ongemak met zich mee. Het is moeilijk voor een persoon om met mensen te communiceren en in het algemeen in de maatschappij te zijn.

6. Verruxiforme epidermodysplasie

man boom 1
man boom 3

Dit, gelukkig, heeft een zeer zeldzame ziekte een wetenschappelijke naam: verruxiforme epidermodysplasie. In feite lijkt alles op een levende illustratie van een horrorfilm. De ziekte veroorzaakt op het menselijk lichaam de vorming van stijve "boomachtige" en zich uitbreidende wratten. De beroemdste in de geschiedenis van "maneboom" Dede Coswar, stierf in januari 2016. Bovendien werden nog twee gevallen van deze ziekte geregistreerd. Nog niet zo lang geleden hadden drie leden van dezelfde familie uit Bangladesh symptomen van deze vreselijke ziekte.

7. Necrotiserende fasciitis

necrotiserende fasciitis 1

Deze ziekte kan veilig worden toegeschreven aan de meest gruwelijke. Het moet onmiddellijk worden opgemerkt dat het uiterst zeldzaam is, hoewel het klinische beeld van de ziekte sinds 1871 bekend is. Volgens sommige bronnen is de sterfte aan necrotiserende fasciitis 75%. Deze ziekte wordt "het verslinden van het vlees" genoemd vanwege de snelle ontwikkeling ervan. Infectie, die in het lichaam is terechtgekomen, vernietigt weefsels en dit proces kan alleen worden gestopt door amputatie van het getroffen gebied.

8. Progeria

progeria 1
progeria 2

Dit is een van de meest zeldzame genetische ziekten. Het kan zich manifesteren in de kindertijd of op volwassen leeftijd, maar is in beide gevallen geassocieerd met een mutatie van genen. Progeria is een ziekte van voortijdige veroudering, wanneer een 13-jarig kind eruit ziet als een 80-jarige man. Medische armaturen over de hele wereld beweren dat mensen vanaf het moment van ontdekking van de ziekte gemiddeld slechts 13 jaar leven. In de wereld zijn er niet meer dan 80 gevallen van progeria, en op dit moment zeggen wetenschappers dat deze ziekte te genezen kan zijn. Dat is precies hoeveel van de zieke progeria het voor elkaar zullen krijgen om het gelukkige moment na te leven, totdat het bekend is.

9. "Weerwolfssyndroom"

weerwolf syndroom 1

Deze ziekte heeft een volledig wetenschappelijke naam - hypertrichose, wat op bepaalde plaatsen op het lichaam overmatige haargroei betekent. Haar groeit overal, zelfs op het gezicht. En de intensiteit van groei en lengte van het haar in verschillende delen van het lichaam kan verschillen. Het syndroom bereikte roem in de 19e eeuw, dankzij optredens in het circus van de kunstenaar Julia Pastrana, die haar baard liet zien op haar gezicht en haar lichaamshaar.

10. Olifantenziekte

olifantenziekte 1
elephantiasis 2

Olifantenziekte wordt vaak olifantiasis genoemd. De wetenschappelijke naam van deze ziekte is de lymfatische filaria. Het wordt gekenmerkt door hyperverhogen delen van het menselijk lichaam. Meestal zijn het benen, armen, borst en geslachtsorganen. De ziekte wordt verspreid door larven van wormen-parasieten en dragers zijn muggen. Opgemerkt moet worden dat deze ziekte, het ontsieren van een persoon, een veel voorkomend fenomeen is. In de wereld zijn er meer dan 120 miljoen mensen met symptomen van olifantenziekte. In 2007 kondigden wetenschappers het decoderen van het parasietgenoom aan, dat kan helpen deze ziekte met meer succes te bestrijden.

11. Syndroom van "blauwe huid"

blauwhuidsyndroom 1
blue skin syndrome 2

De wetenschappelijke naam van deze zeer zeldzame en ongebruikelijke ziekte is moeilijk zelfs uit te spreken: acanthokeratoderma. Mensen met deze diagnose hebben een huid van blauwe of pruimenbloesem. Deze ziekte wordt beschouwd als erfelijk en zeer zeldzaam. In de vorige eeuw woonde een hele familie van 'blauwe mensen' in de Amerikaanse staat Kentucky. Ze heetten Blue Fugates. Opgemerkt moet worden dat naast dit onderscheidend kenmerk, niets meer duidt op andere fysieke of mentale afwijkingen. Het grootste deel van dit gezin woonde meer dan 80 jaar. Een ander uniek geval vond plaats met Valery Vershinin uit Kazan. Zijn huid kreeg een intense blauwe tint na de behandeling van de gewone verkoudheid met druppels die zilver bevatten. Maar dit fenomeen ging zelfs in zijn voordeel. De volgende 30 jaar is hij nooit ziek geweest. Hij werd zelfs een "zilveren man" genoemd.

12. Porphyria

porfyrie

Wetenschappers geloven dat het deze ziekte was die aanleiding gaf tot legendes en mythes over vampiers. Porphyria wordt vanwege zijn ongebruikelijke en onaangename symptomen meestal "vampiersyndroom" genoemd. De huid van deze patiënten borrelt en "kookt" in contact met de zonnestralen. Bovendien droogt hun tandvlees op, waardoor tanden zichtbaar worden die als hoektanden kunnen dienen. De oorzaken van actuaris dysplasie (medische naam) zijn tot nu toe niet voldoende bestudeerd. Veel geleerden zijn geneigd om het feit dat in de meeste gevallen het gebeurt wanneer een kind is verwekt door incest.

13. De Blaschko-lijnen

lijn van klokken

De ziekte wordt gekenmerkt door het verschijnen van ongebruikelijke banden door het hele lichaam. Het werd voor het eerst ontdekt in 1901. Er wordt aangenomen dat dit een genetische ziekte is en erfelijk wordt overgedragen. Naast het verschijnen van zichtbare asymmetrische banden langs het lichaam werden er geen significantere symptomen gevonden. Echter, deze lelijke bands bederven in wezen het leven van hun eigenaars.

14. "Bloederige tranen"

bloederige tranen

Klinieken in de Amerikaanse staat Tennessee ondervonden een echte schok toen een 15-jarige tiener, Calvin Inman, hen aansprak met het probleem van 'bloedige tranen'. Al snel werd ontdekt dat de oorzaak van dit gruwelijke fenomeen hemolacia was, een ziekte die verband houdt met veranderingen in de hormonale achtergrond. Voor de eerste keer worden de symptomen van deze ziekte in de zestiende eeuw beschreven door de Italiaanse arts Antonio Brassavola. De ziekte veroorzaakt paniek, maar brengt het leven niet in gevaar. Meestal verdwijnt hemolacia vanzelf na volledige fysieke rijping.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − = 43