Psychologisch trauma | actualidadypolitica.com

Psychologisch trauma

psychologisch trauma

Ieder van ons wordt dagelijks geconfronteerd met irriterende stoffen van verschillende oorsprong en sterke punten, en we reageren allemaal op deze "injecties van bestemming" op onze eigen manier. Psychologisch trauma is een reactie op een gebeurtenis of een ervaring van een persoon, waardoor zijn leven dramatisch verslechtert. Dit kan een angst voor de dood, gevaar, geweld, oorlog, verlies van een geliefde, het verbreken van relaties, enz. Zijn En dezelfde gebeurtenis zal verschillende reacties in elk individu hebben.

Typen psychologisch trauma

Er zijn verschillende classificaties van soorten psychologisch trauma. Allereerst zijn ze onderverdeeld in acuut, shock en chronisch.
Acute psychotrauma heeft een kortetermijneffect. Het ontstaat tegen de achtergrond van eerdere gebeurtenissen, zoals vernedering, het verbreken van relaties.

Schokletsel is ook van korte duur. Het ontstaat altijd spontaan, als gevolg van gebeurtenissen die het leven van mensen en hun geliefden bedreigen.

Een chronisch psychologisch trauma is een langdurig negatief effect op de psyche. Het heeft geen uitgesproken vorm, maar het kan jaren, tientallen jaren meegaan. Dit is bijvoorbeeld een jeugd in een disfunctioneel gezin of een huwelijk dat psychische of fysieke schade aanricht.

Symptomen van psychologisch trauma

Symptomen van psychologisch trauma hangen af ​​van een andere, meer gedetailleerde classificatie van soorten.

Psychotrauma's zijn:

  • existentiële;
  • letsel verlies;
  • trauma van relaties;
  • trauma van de eigen fouten.

Existentiële verwondingen - dit is de doodsdreiging, of de veroordeling van een persoon dat hij en zijn geliefden ergens door worden bedreigd. Een kenmerkend symptoom is de angst voor de dood. Een persoon in een dergelijke situatie staat voor een keuze - sterker worden of zichzelf sluiten.

Letsel verlies - dit is vooral de angst voor eenzaamheid. Ook hier is er een kenmerkend "of": vast komen te zitten in een fase van verdriet of de gedachten achterlaten van een onherstelbare persoon in het verleden.

Verwondingsrelatie ontstaat bijvoorbeeld na het verraad van een geliefde. In dit geval zijn er problemen met vertrouwen in mensen in de toekomst.

Een blessurefout (onherstelbaar) is een gevoel van schuld, schaamte voor wat er is gedaan.

Waarom is de kracht van psychologisch trauma afhankelijk?

De gevolgen van een psychologisch trauma hangen af ​​van verschillende factoren die onze reacties op dezelfde gebeurtenis individueel maken:

psychologische trauma symptomen

  • stressbestendigheid van een persoon;
  • de betekenis van de gebeurtenis die het trauma veroorzaakte;
  • beschikbaarheid van ondersteuning in een moeilijke tijd;
  • tijdige hulp en behandeling van psychologisch trauma.

Na een psychologisch trauma ...

Als een persoon, geconfronteerd met ernstige pijn, zichzelf afvraagt ​​hoe een psychologisch trauma te overleven, dan is hij al halverwege herstel.

Ongeacht het soort trauma waar we het over hebben, we moeten onze aandacht richten op de toekomst, op dromen, op plannen, op mensen voor wie het de moeite waard is om te blijven leven.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

8 + = 14

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: