Psychologie van communicatie – soorten en vormen van communicatie

psychologie van communicatie

Communicatie is een integraal onderdeel van het leven en weerspiegelt het proces van interactie, ontworpen om contact tussen mensen tot stand te brengen. Onjuiste perceptie van verzonden informatie leidt tot het feit dat er misverstanden ontstaan ​​tussen tegenstanders.

Het concept van communicatie in de psychologie

Specialisten op dit gebied gebruiken verschillende definities van de term "communicatie". Dit concept wordt uitgelegd als een complex communicatief proces, dat de uitwisseling van informatie en het begrijpen van de ene persoon door de andere inhoudt. Ze beschouwen het als een proces van vorming van relaties en de manifestatie van het leven van een hele samenleving. Elk van de bestaande definities heeft het bestaansrecht. De belangrijkste functies van communicatie in de psychologie: communicatief, cognitief, psychologisch, informatief en creatief.

Soorten communicatie in de psychologie

Experts onderscheiden verschillende vormen die verschillen door verschillende functies. De classificatie op basis van het organisatorische aspect wordt gebruikt, dus uniek: individuele en groepsgesprekken, telefonische communicatie, vergadering, onderhandelingen, vergaderingen en anderen. Typen en vormen van communicatie in de psychologie zijn afhankelijk van de taak van contact en van de verbinding tussen mensen.

 1. primitief. Het geeft de gelegenheid om te begrijpen of het de moeite waard is om de dialoog voort te zetten of dat het beter is om de tegenstander te negeren.
 2. Formeel-rol. De sociale status wordt in rekening gebracht en het gesprek is resultaatgericht.
 3. bedrijf. Het is noodzakelijk om verbindingen tot stand te brengen om problemen effectief op te lossen.
 4. manipulatieve. Gebruik om te krijgen wat u wilt ten koste van een andere persoon.
 5. wereldlijk. De psychologie van communicatie is gebaseerd op bepaalde limieten en voor beperkte doeleinden.
 6. geestelijk. Er is een verlangen om meer over een persoon te leren over persoonlijke informatie. Dit is het meest intieme gesprek in de psychologie.

psychologie van communicatie1

Psychologie van communicatie met mannen

Veel misverstanden tussen vertegenwoordigers van verschillende geslachten houden verband met misverstanden. Dit komt door de verschillende soorten denken en andere kenmerken die mannen en vrouwen onderscheiden. Voor mannen is het belangrijk tussen de informatie die ze tijdens de communicatie ontvangen, om de essentie te vatten, om je in staat te stellen tot actie over te gaan en je te realiseren wat je hebt bedacht. Dames zijn meer gefocust op redeneren op basis van kansen, gevoelens, etc. De psychologie van communicatie tussen een man en een vrouw is gebaseerd op bepaalde kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden om contact te maken.

 1. Voor vertegenwoordigers van het sterkere geslacht is het belangrijk om een ​​beslissing te nemen of een conclusie te trekken, voor hen bestaat er praktisch niet zoiets als "zich uitspreken".
 2. Het komt veel voor dat een man één onderwerp in een specifiek gesprek bespreekt, terwijl dames met een enorme snelheid naar verschillende vragen kunnen springen.
 3. Om contact te leggen, moet je naar de persoon in de ogen kijken.
 4. Voor de man is de essentie belangrijk, daarom merken ze geen subtekst op.

Psychologie van zakelijke communicatie

Succes in de zakelijke sfeer is onmogelijk zonder de mogelijkheid om contact te leggen met verschillende mensen. Een correct opgebouwde dialoog, rekening houdend met de regels van de etiquette, de individualiteit van de gesprekspartner en de details van een bepaalde situatie, geeft aan dat de persoon een ervaren onderhandelaar is. De psychologie van effectieve communicatie in de zakelijke sfeer houdt rekening met verschillende karakteristieke kenmerken.

 1. Informatie handig over de gesprekspartner. Het is belangrijk om over uw partner te weten wat zijn smaak, mentaliteit, temperament en andere kenmerken zijn.
 2. ethisch. De psychologie van communicatie moet gebaseerd zijn op oprechtheid en welwillendheid. Alvorens een beslissing te nemen, is het noodzakelijk het verwachte voordeel en nadeel af te wegen.
 3. Communicatieve cultuur. Het is niet alleen belangrijk om uw gedachten correct uit te drukken, maar ook om de logica van de gesprekspartner te beheersen.
 4. Mogelijkheid om een ​​gesprekspartner te hebben. Er zijn verschillende technieken die onopvallend helpen om de sympathie van de tegenstander te veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld een vriendelijke toon of passende complimenten.

psychologie van communicatie2

Psychologie van communicatie op het werk

Een persoon besteedt veel tijd op het werk, dus het gunstige klimaat in het team is belangrijk. De relatie tussen werknemers wordt beïnvloed door vele factoren: geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en morele principes. Studies hebben aangetoond dat de psychologie van communicatie in een team waarin er zowel mannen als vrouwen zijn het meest stabiel is. Het is belangrijk dat alle leden van het collectief bedrijfsprincipes delen. Bedrijfsethiek omvat dergelijke principes: geletterdheid, stiptheid, aandacht voor andere mensen, vertrouwelijkheid en beleefdheid.

Psychologie van communicatie met meerderen

Veel mensen hebben problemen op het werk vanwege het onvermogen om contact op te nemen met de manager. Angst voor het ervaren van agressie en andere problemen veroorzaakt veel problemen. Psychologie communiceert met de autoriteiten als een speciale sfeer waarbij het belangrijk is om rekening te houden met bepaalde kenmerken en gedragsprincipes. Wanneer je met de leider spreekt, moet je je zelfverzekerd gedragen en je gedachten duidelijk uiten. Een belangrijk principe is om het idee duidelijk te formuleren en in feite te spreken. Het is onmogelijk om moed te verliezen, als een fout werd ontvangen van de autoriteiten, omdat ze vaak de kracht van het personage controleren.

Psychologie van communicatie met ondergeschikten

Niet veel mensen kunnen bogen op uitstekende oratorische vaardigheden van de natuur, maar dit is geen probleem, omdat ze kunnen worden ontwikkeld. Dit is erg belangrijk voor mensen met leidinggevende functies. Van de kwaliteit van het management zal afhangen van de sfeer in het team en de effectiviteit van arbeid. De psychologie van communicatie tussen de baas en de ondergeschikte is gebaseerd op verschillende belangrijke principes.

 1. Je kunt de blunders van werknemers niet uit het oog verliezen, omdat dit tot onverantwoordelijkheid leidt. De opmerking moet op een rustige toon en in feite worden gemaakt.
 2. Kritiek op het werk, niet op de identiteit van de werknemer.
 3. Van groot belang is zelfcontrole, dus het is belangrijk om te leren zichzelf in de hand te houden.
 4. We mogen de lof en verdiende beloning niet vergeten, want dit is een stimulans om niet te stoppen.
 5. Het is belangrijk om altijd op te komen voor ondergeschikten en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren.

psychologie van communicatie3

Manipulatie in communicatie - psychologie

Om deze doelen te bereiken, gebruiken veel mensen methoden van psychologische invloed op anderen. De meest voorkomende vorm is manipulatie, waardoor het gedrag en de gevoelens van de gesprekspartner kunnen worden gecontroleerd. Het is bewust wanneer een persoon de essentie van de impact begrijpt, rekent op een bepaald resultaat en onbewust. De psychologie van manipulatie in communicatie wordt gezien als een van de meest gebruikte manieren van beïnvloeding. Kies als factor van invloed: liefde, angst, twijfels aan jezelf, schuldgevoelens, medelijden en trots.

Psychologie van communicatie op internet

Het wereldwijde netwerk heeft mensen in verschillende delen van de wereld in staat gesteld om te communiceren. Het gevaar van deze interactie is dat iemand vaak kan communiceren met een frontman en een ander nadeel is dat vaak echte relaties worden vervangen door virtuele. Er zijn psychologische kenmerken van communicatie op internet, die zich in de loop van de tijd hebben gevormd.

 1. anonimiteit. Er zijn geen psychische barrières, die in het echte leven mensen vaak afhouden van communicatie.
 2. vrijwilligheid. Elke persoon bepaalt met wie hij wil praten en wie niet.
 3. informatieve inhoud. In het netwerk kun je veel informatie over de gesprekspartner vinden, maar het kan alleen worden bevestigd na een persoonlijke vergadering.

In de psychologie van communicatie op internet worden drie hoofdtypen dialoog gebruikt. Bedrijfstype is gekozen voor het overbrengen van werkinformatie en het oplossen van verschillende problemen. Veel bedrijven doen zaken via internet. Vaker wordt informele communicatie gebruikt in sociale netwerken, op datingsites en andere soortgelijke bronnen. Het volgende type is game-communicatie, gebruikt voor interactie tijdens games en groepscorrespondentie.

psychologie van communicatie4

Interessante feiten over de psychologie van communicatie

Door het uitgevoerde onderzoek konden wetenschappers de kenmerken van de interactie van mensen bepalen tijdens het praten. Het is bewezen dat de gesprekspartners tijdens de dialoog niet constant in elkaars ogen kunnen kijken en dit duurt ongeveer 60% van de totale tijd. De theorie van neurolinguïstisch programmeren suggereert dat, volgens de beweging van de ogen tijdens een gesprek, het mogelijk is om te begrijpen welke beelden zich in zijn bewustzijn voordoen. De psychologie van communicatie, interessante feiten waarover regelmatig wordt bijgevuld, bepaalde dat voor een persoon zowel fysiek als verbaal contact even belangrijk zijn.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: