Patronen van sensaties | actualidadypolitica.com

Patronen van sensaties

regelmatigheden van gewaarwordingen

We denken er niet eens aan hoe belangrijk gevoelens in ons leven zijn. Een persoon neemt de wereld waar met zijn sensorische systemen, weet en bestudeert het, we denken met onze gewaarwordingen, elke gedachte wordt door hen gegenereerd.

Ondanks het feit dat de gevoelige wereld ons grenzeloos en ongrijpbaar lijkt, hebben sensaties nog steeds hun eigen patronen. Wetenschappers zijn erin geslaagd zelfs de wereld van gevoelens in bedwang te houden.

regelmatigheden

Er zijn zes basispatronen van sensaties:

  • gevoeligheidsdrempel;
  • aanpassing;
  • contrast;
  • interactie;
  • sensibilisatie;
  • synesthesie.

1. Gevoeligheidsdrempel Is een weerlegging van het feit dat hoe sterker de stimulus, hoe sterker de sensatie. Sterker nog, op een gegeven moment houden we over het algemeen op met het waarnemen van stimuli wanneer ze bijzonder sterk zijn. Dus, een persoon hoort geen geluid boven de 20 duizend Hertz.

Elke receptor heeft een lagere gevoeligheidsdrempel - dit karakteriseert de gevoeligheid van de receptor. Maar de bovendrempel is de kracht waarbij de maximale sensatie van de stimulus wordt bereikt.

De belangrijkste regelmatigheid van sensaties in de psychologie is dat ieder van ons individuele gevoeligheid heeft.

2. aanpassing Is een proces waarbij de sensatie van de stimulus verandert, onder invloed van de constante invloed op de receptor. Het beste voorbeeld is het betreden van de rivier. In eerste instantie lijkt het water koud (omdat het kouder is dan lucht), en dan al - warm.

3. contrast - een verandering in de intensiteit van de stimulus, onder de voorlopige of parallelle werking van een andere stimulus. En een voorbeeld van dit soort patroon van sensaties: kijk naar dezelfde figuur op een zwarte achtergrond en zonder achtergrond. Op zwart lijkt het lichter en zonder zwart - het is donkerder.

4. wisselwerking Is een verandering in de gevoeligheid van één analysersysteem (de cortexafdeling), vanwege de werking van een ander systeem. Onder invloed van de zure smaak neemt bijvoorbeeld het gezichtsvermogen van een persoon toe.

5. sensibilisering - is een toename van de gevoeligheid van receptoren, als gevolg van de interactie van factoren of constante oefeningen. De eigenschappen van dit patroon van gewaarwordingen en regelmatigheden van sensaties in de psychologieis het feit dat we onze sensorische systemen kunnen trainen. Dus, parfumeurs leren geuren voelen, die ze gewoon niet eerder opmerkten. Bovendien kan het lichaam zelf 'lesgeven' als dat nodig is - het is bekend dat blinden beter gaan horen en dat doven beter te zien zijn.

6. synesthesie - dit is een van de soorten interactie. Onder invloed van een enkele stimulus kunnen gewaarwordingen optreden die eigen zijn aan hem, maar aan een andere sensorische analysator. Dus als we naar muziek luisteren, kunnen we visuele beelden hebben, hoewel dit fenomeen niet kenmerkend is voor alle mensen.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 5

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: