leessnelheid in de eerste klas

Lezen is een zeer nuttig en belangrijk hulpmiddel in de perceptie van informatie. Vaardigheden en de basisprincipes van het lezen zijn vastgelegd voor kinderen in de eerste klas (en in sommige gevallen veel eerder). Daarom moeten ouders al in de eerste klas aandacht besteden aan de successen in de school van hun kinderen en hen helpen in geval van vertraging. Tijdens deze periode leren kinderen alleen de techniek van het lezen en leren ze de betekenis te begrijpen van de tekst die door lettergrepen wordt gelezen. En al in het tweede leerjaar wordt lezen voor hen een onmisbare tool die helpt andere onderwerpen onder de knie te krijgen. Het vermogen om snel en zorgvuldig de tekst waar te nemen, kan de verdere voortgang van het leren beïnvloeden.

Om de voortgang te bepalen en hoe goed een kind in het eerste leerjaar of de basisschool de tekst waarneemt, volstaat het om de leessnelheid te controleren en het resultaat te vergelijken met de vastgestelde normen voor de 1e klas.

Leessnelheidsnormen in de 1e klas

  • tweede kwartaal – minder dan 10 woorden – 2 punten, 10-15 woorden – 3 punten, 16-20 woorden – 4 punten, meer dan 20 woorden – 5 punten;
  • het derde kwartaal – minder dan 20 woorden – 2 punten, 20-25 woorden – 3 punten, 26-35 woorden – 4 punten, meer dan 35 woorden – 5 punten;
  • het vierde kwartaal – minder dan 25 woorden – 2 punten, 25-30 woorden – 3 punten, 31-40 woorden – 4 punten, meer dan 40 woorden – 5 punten.

In de regel bereikt de gemiddelde leessnelheid aan het einde van het eerste leerjaar 60 woorden per minuut. Het moet ook duidelijk zijn dat bij een snelheid van 40 woorden per minuut hardop lezen, alleen de werkelijke kant van de tekst wordt waargenomen en het enige tijd kost om woorden in één enkele semantische keten te combineren. Zinvol begrip ontstaat wanneer een kind begint te lezen met een snelheid van 60 woorden per minuut, dan kan hij woorden volledig waarnemen. En bij het lezen van 90 woorden per minuut is er een dieper inzicht in de tekst.

Hoe de snelheid van lezen te verhogen?

Er zijn veel verschillende technieken en oefeningen om de snelheid van lezen te verhogen. Deze oefeningen verhogen niet alleen de spreekvaardigheid, maar verbeteren ook de leestechniek.

leessnelheid controleren

Voorbeelden van oefeningen:

  1. Lezen op tijd.
  2. Lees fragmenten van teksten op verschillende tempo’s (langzaam, in een gemiddeld tempo en zo snel mogelijk).
  3. Lezen met geluidinterferentie (in de rol van interferentie is meestal een metronoom-klop).
  4. Tekst lezen via een rooster of “zaag” (ze kunnen van papier worden gemaakt of op een transparante hoes worden getekend).

Al deze oefeningen dragen bij aan de ontwikkeling van de leessnelheid. En als u ze regelmatig met uw kind doet, zullen de resultaten niet lang op zich laten wachten.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − 96 =