het effect van alcohol op het lichaam van een tiener

In de afgelopen decennia heeft het probleem van tiener-alcoholisme een alarmerende schaal bereikt. Volgens sommige sociologische onderzoeken drinkt 72% van de adolescenten dagelijks alcohol.

Waarom drinken tieners alcohol?

 1. Een ongeschikte situatie in het gezin. Dit omvat gezinnen waar alcoholische ouders worden misbruikt, en gezinnen waar "medeplichtigheid" floreert of te streng voogdijschap.
 2. Sociale omgeving. Adolescenten neigen ouders, oudere kameraden of andere 'autoriteiten' te imiteren in gedrag en levensstijl, dus als ze alcohol drinken in een nabije omgeving, raakt de tiener ook gehecht aan deze verslaving.
 3. Perverse reclame voor alcohol en gemakkelijke toegankelijkheid.
 4. Adolescenten kunnen alcohol gaan drinken vanwege lichamelijk of geestelijk trauma.

Effect van alcohol op het lichaam van een tiener

Het jonge organisme groeit en ontwikkelt, daarom is alcohol voor tieners schadelijker dan voor volwassenen. Vooral schadelijke alcohol beïnvloedt de ongevormde psyche van een tiener: leidt tot mentale degradatie, verschillende stoornissen in de emotionele-wilskracht (controle van iemands psyche en acties). De adolescent heeft een significante afname in mentale activiteit, de slaap is gestoord en als gevolg daarvan is er constante vermoeidheid. Daarnaast heeft de adolescent een sterke wisseling van stemming: apathie voor alles om zich heen kan scherp worden vervangen door een onredelijke agressie.

De schade van alcohol voor adolescenten is niet alleen beperkt tot de invloed op gedrag en levensstijl, maar zelfs ernstiger alcohol beïnvloedt de interne organen en orgaansystemen.

 1. De invloed van alcohol op de onvoldoende volwassen hersenen van de adolescent wordt verklaard door blootstelling aan schadelijke chemicaliën: ethanol in ethanol (ethylalcohol) veroorzaakt onherstelbare schade aan hersencellen. De tiener degradeert niet alleen intellectueel, maar raakt ook meteen gewend aan alcohol.
 2. Permeabiliteit van dunne wanden van bloedvaten bij adolescenten is veel hoger, dus het gebruik van alcohol leidt tot vette degeneratie van levercellen, wat een schending van de synthese van enzymen, een afbraak in eiwit- en koolhydraatmetabolisme betekent.
 3. Onder invloed van alcohol faalt het maag-darmkanaal: de productie van maagsap neemt af, de samenstelling verandert. Bovendien leidt alcohol tot disfunctie van de pancreas, die gepaard gaat met pancreatitis en zelfs diabetes.
 4. alcoholschade voor tieners

 5. Lage kwaliteit goedkope alcohol kan leiden tot ernstige vergiftiging met gevolgen voor de cardiovasculaire, spijsvertering en andere systemen.
 6. Onder invloed van alcohol houdt het immuunsysteem op om de adolescent te "beschermen" tegen infectieziekten, zoals ARVI, urineweginfecties en ontsteking van de luchtwegen.
 7. Alcohol - een stimulans voor promiscue geslachtsgemeenschap en infectie met seksueel overdraagbare aandoeningen: hepatitis B en C, HIV, AIDS. Ook is het voorkomen van vroege zwangerschap bij adolescente meisjes, abortus en daaropvolgende gynaecologische problemen niet uitgesloten.
Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − = 6