Een kind is egoïstisch - wat te doen

Egoïsme is een karaktereigenschap die niet de beste kant van persoonlijkheid demonstreert. Egoïsten leven hard, evenals al hun omgeving. Dientengevolge is er een vicieuze cirkel van eindeloze onvrede. Het meest onplezierige hieraan is dat egoïsme een eigenschap is die niet aangeboren is, maar verworven, vaak gekoesterd door liefhebbende ouders in hun kindertijd. Wat te doen als het kind egoïstisch is, hoe het is gebeurd en of het mogelijk is om de situatie te corrigeren - we zullen deze kwesties verder bespreken.

Gezond egoïsme van het kind

Er kan niet worden gezegd dat het noodzakelijk is om de ontwikkeling van zelfzucht van luiers te voorkomen. Vanaf de geboorte voor het kind is egoïsme de norm en de enige manier om te overleven. Tijdens het eerste levensjaar, zodra iets nodig is of niet geliefd bij de kruimel, meldt hij dit met een luide kreet. Het kind denkt niet aan anderen, over hun verlangens of behoeften, het is belangrijk voor hem dat aan al zijn behoeften wordt voldaan. Een beetje opgroeiend, het kind leert kruipen, lopen, praten, de aandacht van het hele gezin is nog steeds op hem gericht, maar het is nog te vroeg om over egoïsme te praten. Een keerpunt komt wanneer het kind zijn "ik" begint te beseffen, zichzelf van anderen scheidt, zich verzet. Meestal gebeurt dit drie jaar, wanneer het voornaamwoord "I" in de toespraak verschijnt. In dit stadium van interactie met de samenleving moet men ook zoeken naar manieren om de vorming van egoïsme te voorkomen.

Typische fouten van ouders

Vaak vangen ouders deze leeftijdsgrens niet en blijven ze het kind op alle mogelijke manieren overtuigen dat hij de beste is, de enige, enz. Ondanks het bewustzijn van de baby, het feit dat hij al veel kan uitleggen, vermijden ouders verboden, blijven ze het minste voldoen aan 'ik wil, geef mij'. Het kind groeit noodzakelijkerwijs egoïstisch, als ouders, grootmoeders en grootvaders altijd proberen alleen de beste, lekkerste hap te geven: "Ik zal mezelf erger nemen, maar deze is beter voor jou". Moeders en vaders vergeten dat het tijd is voor het kind om te leren hoe te helpen, ze zetten hun speelgoed op zichzelf, halen de verspreide dingen weg en denken zelfs niet dat ze in de toekomst een groot probleem vormen.

Methoden voor het voorkomen en corrigeren van de situatie

  1. Niemand zegt dat om de ontwikkeling van zelfzucht te voorkomen, de talenten van het kind moeten worden verminderd of onderschat. Integendeel, om een ​​volwaardige persoonlijkheid te vormen, blijf de baby prijzen, gewoon overdrijf het niet en vergelijk zijn successen met de successen van andere kinderen. Als hij een prachtige bloem schilderde, concentreer je niet op het feit dat hij het beter deed dan Katie of Vanya, vertel me dat de bloem nog mooier was dan de vorige keer.
  2. Vreemd genoeg, geef je kind veel aandacht zodat hij niet de behoefte heeft om tranen en grillen te "slaan". Als een kind altijd weet dat hij nodig is, dat hij geliefd is, groeit hij in een comfortabele sfeer, komt hij niet voortdurend in de strijd om aandacht en denkt hij graag aan anderen, omdat anderen aan hem denken.
  3. Leer niet gemanipuleerd te worden door het kind. Als je ooit 'nee' hebt gezegd, buig je je lijn tot het einde. Anders leert het kind heel snel hoe het gewenste te bereiken met oneerlijke middelen, zonder om de belangen van anderen te geven, en dit is het directe pad naar egoïsme.
  4. Het kind is egoïstisch - wat te doen2

  5. Zorg ervoor dat je het kind een voorbeeld laat zien van de zorg voor anderen. Geef hem niet het laatste snoepje, maar verdeel het tussen hem en vader. Laat zien hoe blij je bent als het kind heeft geholpen zijn boeken te vouwen. Neem het kind mee van de kleuterschool en vraag niet alleen wat hij vandaag heeft gedaan, maar ook wat zijn vrienden hebben gedaan, welke cijfers ze hebben gemaakt van plasticine, wat ze hebben getekend, enz.

En ten slotte, let op de tekenen van zelfzuchtig gedrag, raak niet in paniek, straf het kind niet. Een geselecteerd speeltje in een zandbak of een bal in een klasse voor lichamelijke opvoeding is nog geen excuus om conclusies te trekken. Let op het kind, denk na over welke fouten je in de opvoeding hebt gemaakt en probeer geleidelijk alles op zijn plaats te zetten.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 37