wanneer gladiolen moeten worden gegraven en hoe ze moeten worden bewaard

Heldere, plechtige of zacht-waterverf-gladiolen kunnen de beste decoratie worden van elke vakantie, beginnend bij de schoollijn van begin september en eindigend met de bruiloft. Ze zien er geweldig uit, niet alleen bij het maaien, maar ook in de tuin, waardoor de site een slimme en frisse uitstraling krijgt. Het kweken van gladiolen in je bloementuin is vrij eenvoudig, het is veel moeilijker om erachter te komen wanneer je ze moet uitgraven en hoe je ze op de juiste manier opslaat.

Moet ik gladiolen graven voor de winter?

Een persoon die ver van de sierteelt is, al dit gedoe met de herfst en graven en verdere gladiolen die de lente planten, lijkt een verspilling van tijd en moeite. Maar in werkelijkheid is het geen gril, maar een vitale noodzaak. Ten eerste moeten lampen een periode van volledige rust bieden. Ten tweede zijn tere bollen niet in staat om de wintervorst te overleven. Ten derde helpt deze maatregel de verspreiding van schimmelziekten tegen te gaan.

Wanneer moet je gladioli graven voor de winter?

De verzameltijd van gladioolbollen komt 40-50 dagen na het snijden of verwelken van bloeiwijzen en vallen tussen september en oktober. Kun je voor die tijd de gladiool graven? Dit doen wordt niet aanbevolen, omdat de bol moet rijpen en voldoende voedingsstoffen moet verzamelen. Maar in sommige gevallen is het vroeg oogsten van bollen uit de grond toegestaan. Als gladiolen bijvoorbeeld het slachtoffer zijn geworden van een aanval met plagen of ziektes, of als er zich een vroege koude spleet heeft voorgedaan. In het geval dat meerdere soorten tegelijk op een site groeien, graaf ze dan op in volgorde van vroeg tot laat. Als u de volgorde van het verzamelen wilt begrijpen, kunt u de schalen helpen en inkleuren - hoe donkerder het is, hoe gevoeliger en vatbaarder voor ziekten de variëteit is en hoe eerder deze moet worden uitgegraven.

Hoe bewaar je gladiolen?

Om de bollen gladioli gezond te houden en te overleven tot de lente, is het niet alleen nodig om ze op het juiste moment te verzamelen, maar ook om ze op de juiste plaats te bewaren. Maar dit is misschien niet voldoende als niet aan alle voorbereidende fasen wordt voldaan:

  1. Om bloembollen te verzamelen, is het het beste om een ​​warme, zonnige dag te kiezen.
  2. Het is noodzakelijk om gladiolen uiterst nauwkeurig uit de grond te verwijderen, in een poging hun huid niet te beschadigen.
  3. Onmiddellijk na het graven moet de steel worden doorgesneden of gebroken, waarbij wordt geprobeerd de hals van de lamp niet te beschadigen. Het aardse deel van de plant moet onmiddellijk worden vernietigd, zodat het ongedierte dat erop leeft geen tijd heeft om over te gaan naar overwintering onder de schubben.
  4. Voor het opbergen moeten de gladiolen grondig worden gedroogd. Dit proces duurt twee weken tot twee maanden en moet worden uitgevoerd bij een temperatuur van +25 tot +28 graden. Als het weer bijdraagt, is het redelijk om het uit te drogen in de open lucht.
  5. Als tijdens het seizoen gladiolen lijden aan ziekten of plagen, dan moeten de bollen vóór opslag worden behandeld met oplossingen van insecticiden of fungiciden en vervolgens grondig worden gedroogd. In sommige gevallen is het voor opslag (bijvoorbeeld als het om zeldzame variëteiten of enkele lampen gaat) redelijk om paraffine of wassuikerglazuur te gebruiken.
  6. Na volledige droging is het noodzakelijk om de oude lamp zorgvuldig te scheiden (deze gaat verloren) en de baby's. Scheppen van schalen van hen is het niet waard, omdat het dient als een extra bescherming tegen uitdroging.

Hoe bewaar je gladiolen in een appartement?

Een ideale plek om de bollen op te slaan, is een droge en goed geventileerde kelder, met een temperatuur tussen +3 en +5 graden. Polyethyleen en andere niet-ademende materialen voor verpakkingen zijn niet geschikt, maar in kartonnen dozen of houten kisten voelt gladioli redelijk comfortabel aan. Als de kelder zich niet in het bezit bevindt, is het gemakkelijk om een ​​plaats in het appartement te vinden waar gladiolen moeten worden bewaard - bijvoorbeeld in een groentevak van een koelkast of op een koude vensterbank. Het belangrijkste is om de temperatuurlimieten die nodig zijn voor de plant te handhaven.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4