Wanneer bieten en wortelen verwijderen?

De juiste rassenkeuze, kennis van landbouwtechnologie en de implementatie van alle regels voor de zorg voor planten - slechts de helft van het succes in een moeilijk tuinbedrijf. Het is ook belangrijk om de timing van het oogsten en de manieren om het te houden te kennen - alleen zodat u groenten lange tijd kunt bewaren.
In dit artikel vertellen we je wanneer je wortels en bieten moet graven en waar je de oogst kunt opslaan.

Voorwaarden voor het verzamelen van wortels en bieten

De meningen over de juiste data voor het oogsten van wortels en bieten verschillen aanzienlijk. Sommige vrachtwagenboeren zijn er zeker van dat dit in het begin en midden september moet worden gedaan, niet om wortelgewassen in de grond te laten rijpen en te laten weken in de herfstregens. Anderen daarentegen zijn er zeker van dat er geen haast hoeft te worden gemaakt om te verzamelen - het is beter om te wachten tot de groenten behoorlijk "oud" zijn, ze zullen zich voorbereiden op de winter alleen - en de wortels oogsten in eind september - begin oktober.

En toch, wanneer u bieten en wortels verwijdert - is het aan u. Het is belangrijk om alleen te onthouden dat in elk geval het wachten op de installatie van stabiele, vooral sterke (meer dan -3 ° C) vorst onmogelijk is.

In termen van oogsten, vertrouw niet op buren, zelfs zeer ervaren - omdat de timing van het planten en de variëteiten van groenten die je bij hen hebt, hoogstwaarschijnlijk verschillen.

Het is het beste om te oogsten na een technische rijpheid. Een van de tekenen is het geel worden van de bladeren (in droge jaren kan dit echter duiden op niet rijpheid, maar op een laag vochtgehalte in de grond). Verdorren van de centrale scheuten en bladeren is een teken van ziekte of schade aan de plantaardige plagen. Dergelijke planten moeten onmiddellijk worden verwijderd om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Als de herfst lang en erg warm is, is wachten op het begin van koud weer om wortelgewassen te verzamelen niet de moeite waard - in warmte en vocht beginnen wortels en bieten vaak te ontkiemen - dit zijn tweejarige planten. Gekiemde wortelgewassen zijn slecht opgeslagen en worden stijf, onaangenaam naar smaak. wanneer bieten en wortels moeten worden schoongemaakt 2
Maar ook om te haasten met graven is het niet nodig - niet gerijpte wortelgewassen snel verdorren en rotten - vaak is een onrijp gewas zelfs niet voor nieuwjaarsvakantie. Grote wortelgroenten kunnen worden uitgegraven (vroeg), terwijl kleine wortelgroenten moeten worden achtergelaten voor later - laat ze een beetje opgroeien.

De optimale oogsttijd voor wortelgewassen is eind september en begin oktober. In eerste instantie graven ze de bieten op, omdat vaak de wortelgewassen boven de grond uitsteken en aan vorst lijden. Een week later graven de wortels. In extreme gevallen kunnen wortels zelfs een reeks lichte nachtvorsten dragen, maar daarvoor is het nodig om haar toppen te verpletteren, en nog beter - om het bed te bedekken met lutrasil, spingebonden of op zijn minst gewone doek (zakken, spreien).

Groente graven is beter niet met een schop, maar met hooivorken. Bieten kunnen worden opgevouwen tot hopen om te ventileren en drogen voor een paar dagen. Droog niet de groenten en niet de zon - ten eerste zullen ze vervagen, en ten tweede verergert het leggen op de opslag van warme groenten het vermogen van het gewas om te bewaren. Voor wortels is drogen niet vereist.

Na het oogsten, is het noodzakelijk om de toppen te snijden. Het is niet wenselijk om het handmatig te breken of te scheuren - zodat u het wortelgewas kunt beschadigen. Het is het beste om een ​​schaar of een scherp mes te gebruiken.

De rode biet wordt volledig gesneden (maar tast het wortelgewas niet aan), de wortels blijven achter met kleine "staarten" (tot 2 cm).

Je kunt de wortels niet wassen en pellen.

Wortel en bietenopslag

De vraag waar bieten en wortelen moeten worden opgeslagen, is ook erg belangrijk. Mee eens, het is onaangenaam om te beseffen dat als gevolg van de verkeerde keuze van de plaats, de arbeid van het hele groenteseizoen daalde - de groenten verwend in een paar maanden.

Om dit te voorkomen, bewaart u wortelgewassen in een kelder of kelder, los van fruit. Opslag op het balkon is alleen mogelijk als u zeker bent van een betrouwbare bescherming tegen vorst - wanneer bieten en wortels moeten worden verwijderd 1ingevroren wortels worden niet opgeslagen.

Sommige tuinders doopten elke wortel in klei of begroeven ze in dozen met zand. Ondertussen, als de temperatuur in de kamer met groenten constant binnen + 1-3 ° C wordt gehouden, worden wortels en bieten perfect zelf bewaard - in gewone houten kisten, netten of eenvoudig opgestapeld in hopen.

Om het gewas verder te beschermen tegen rot en ongedierte, kunt u groenten besprenkelen met limoenpoeder. Vergeet in dit geval niet om de wortelgroenten meerdere malen te spoelen voordat u ze schoonmaakt.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 22