Pellegonia zonal

Pelargonium zonal is een van de meest populaire kamerplanten. Nog niet zo lang geleden werd deze bloem vergeten door de bloemenkwekers en kon deze alleen worden gevonden op de vensterbanken in onderwijsinstellingen. Vandaag keert de mode voor pelargonium terug.

Pelargonium zonale – variëteiten

Deze soort heeft zijn naam gekregen voor de karakteristieke kleuring van folders. Op de rand of in het midden van de bladeren van de pelargonium van de zonale is er een rand. Er zijn variëteiten met een brede of dunne rand, donkerder of lichter dan de basiskleur van de greens, soms zijn dit vlekken van paars of roodbruin. Voorwaardelijk zijn alle variëteiten verdeeld volgens de karakteristieke kenmerken:

  • stellaatvariëteiten hebben bloemblaadjes met puntige randen, kunnen eenvoudig zijn of badstof;
  • Cactusbloemvariëteiten verschillen in elkaar gedraaid langs de bloembladen;
  • Rosaceae variëteiten hebben chique dichte goudsbloeme bloeiwijzen, die in de open vorm heel erg lijken op rosebuds.

Onderscheid ook de variëteiten van pelargoniumzonaal, afhankelijk van de groeihoogte van miniatuur tot hoog. Deze laatste worden vaak gebruikt voor kleine sierbomen. Er zijn variëteiten die niet zijn bedekt door bloeiwijzen.

Teelt van pelargonium zonaal

Om de plant was blij met zijn bloei, moet het goed worden verzorgd. Pelargonium zonaal behoort niet tot het grillige, maar er moet rekening worden gehouden met een aantal kenmerken.

  1. plaats. Het is raadzaam om een ​​redelijk lichte of enigszins donkere plek te kiezen. In de zomer kunnen bloempotten naar het balkon worden gebracht en in de schaduw worden geplaatst. In de winter moet de temperatuur van de inhoud binnen 15-16 ° C zijn.
  2. watering. In de zomer heeft de plant veel water nodig. Met de komst van de winter wordt deze vervangen door een gematigde. De bloemen van deze soort hebben het vermogen om water te verzamelen, zodat ze probleemloos een kleine droogte overbrengen.
  3. bodem. De aarde moet vruchtbaar en goed gedraineerd worden gekozen, het beste van alles is een mengsel van gras, humus, turf en zand in gelijke delen. In plaats van graszodengrond, kun je een compost pakken.
  4. Bijkomende bemesting. Het is goed om periodiek te zorgen voor pelargonium zonale om kunstmest te maken met de toevoeging van sporenelementen. In gespecialiseerde winkels is er soms een kant-en-klare pelargoniet.
  5. Struikvorming. Verwijder altijd alle vervaagde bloemen, zodat de struik weelderig en vertakt is, de toppen moeten regelmatig worden geplukt.
  6. transplantatie. Jonge planten worden jaarlijks getransplanteerd. Het werk zou in het voorjaar moeten beginnen, maar vóór het begin van de groei. De bloempot moet niet te groot zijn, omdat de scheuten hiermee massief en lommerrijk zijn, maar de plant niet begint te bloeien.

Pelargonium zonaal – groeit uit zaden

Als u zonale pelargonium uit zaden wilt vermenigvuldigen, moet u erop voorbereid zijn dat de raseigenschappen waarschijnlijk niet zullen overleven en dat de zaailingen nieuwe decoratieve eigenschappen zullen hebben. Dit komt tot uiting in de hoogte van de plant, de vorm en kleur van de bladeren.

Voor zaaien is een losse en vruchtbare grond nodig. Als het mogelijk is, is het altijd beter om wat zand of veen toe te voegen. Zaden kunnen vanaf begin maart worden gezaaid. Als je eerder wilt beginnen, moet je kunstmatige verlichting voorbereiden.

In kleine containers worden drainagegaten gemaakt en een laag grind of geëxpandeerde klei gegoten. Giet dan de aarde en geef water. Peltergonium zonale cultivars rode oplossing van kaliumpermanganaat. Zaden liggen op het oppervlak en worden heel licht geperst. Voor de teelt van pelargoniumzonaal uit zaden worden de containers op een warme plaats geplaatst, waarbij alle gewassen voorheen bedekt waren met transparante folie.

Zodra de eerste scheuten verschijnen, kan de film worden verwijderd. We zetten alle containers op een vensterbank met goede verlichting en matig water. Zodra twee of drie echte bladeren groeien, kun je beginnen met duiken. De reproductie van zonale pelargonium op deze manier is de eenvoudigste. In de toekomst worden bloempotten op een heldere plek gezet en matig bewaterd.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + = 11