de wortels van de orchidee kwamen uit de pot

Het werk van het wortelstelsel van orchideeën is een zeer ongebruikelijk en interessant fenomeen. De wortels nemen een zeer actieve rol in het proces van fotosynthese en als je ziet dat ze zijn geverfd in groen-smaragdgroene kleuren, betekent dit dat ze voor het leven de optimale hoeveelheid vocht hebben. Wanneer ze een grijze tint krijgen, duidt dit op de behoefte aan extra vocht.

Om deze kleurveranderingen te beheersen, wordt aangeraden orchideeën in doorzichtige plastic potten te bewaren. Anders loop je het risico om de plant te oververzadigen met vocht, en door teveel water geven, zoals bekend, zullen de wortels van de orchideeën uit de pot komen.

Wat als de wortels van de orchidee uit de pot komen en uitsteken?

Als een bloem verschillende “luchtwortels” heeft, is dit geen probleem of een teken van slechte gezondheid. In principe is dit fenomeen normaal. Nadenken gaat alleen over waarom de orchideeën uit de pot worden gelokt door alle nieuwe wortels.

Wanneer de wortels wanhopig uit de tank ontsnappen, duidt dit op een onjuiste watergift, of beter gezegd – overmatig vocht. Van haar wortels, links in de pot, zal snel rotten. En om dit te voorkomen, moeten we dringend ons schema voor het bevochtigen van het substraat in potten met bloemen herzien.

Vooral voorzichtig met water geven moet je in het koude seizoen zijn, wanneer de meeste planten een zogenaamde rustperiode hebben. Op dit moment vertraagden de planten de fotosynthese en verminderden ze de behoefte aan voedingsstoffen en dienovereenkomstig aan vocht. En overmatig water geven leidt tot verval van het wortelsysteem.

Of is de orchidee misschien krap?

Een andere reden waarom de wortels de neiging hebben de pot niet in te gaan, maar naar buiten toe – het wortelsysteem is een beetje ruimte geworden, het is tijd om de bloem in een grote container te transplanteren. Bevestig uw gissingen door naar de rest van de plant te kijken: als het verwelken en bleke bladeren zijn, stoppen nieuwe bollen met groeien, dit bevestigt het vermoeden dat het tijd is om de orchidee te transplanteren.

Verplant het beter in het vroege voorjaar of na de bloei. Bekijk tegelijkertijd de punt van de wortels – als ze felgroen werden, begonnen ze te groeien en bij een transplantatie is het beter om te wachten tot ze enkele centimeters groeien.

Wees tijdens de transplantatie uiterst voorzichtig met de wortels – ze zijn erg kwetsbaar. Vroeger moest de pot met de plant in water worden geplaatst, zodat het aardewerk nat was en achter de wanden van de pot lag. Wanneer je de orchidee uittrekt, moet je hem opnieuw weken, zodat het oude substraat volledig van de wortels valt.

Het wortelsysteem moet zeer zorgvuldig worden onderzocht en verwijderd uit de vervallen en opgedroogde gebieden. Alle secties worden vervolgens behandeld met een oplossing van een fungicide of actieve kool.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =