Clivia - thuiszorg, de basisregels voor cultivatie

Het Afrikaanse decolleté, thuisverzorging waarvoor het eenvoudig is, is niet alleen mooi tijdens de bloei, want de plant heeft glanzende donkergroene bladeren die er erg decoratief uitzien. Exotische bloem wordt vaak hippeastrum of amaryllis genoemd.

Clivia - zorg en groei thuis

De plant behoort tot de soort van groenblijvende vaste plantenculturen uit de Amaryllis-familie. In de natuur groeit het uitsluitend in Zuid-Afrika, maar het is gemakkelijk om te wennen aan de huiselijke omstandigheden. Om te begrijpen hoe je voor het decolleté moet zorgen, moet je eerst begrijpen dat de wortels en bladeren ervan toxisch zijn: ze bevatten licorine, waardoor ze sterk speeksel maken en misselijkheid veroorzaken, dus de bloem moet worden beschermd tegen kinderen en huisdieren. Anders suggereert de teelt van amaryllis:

 • correcte verlichting;
 • regelmatig water geven;
 • bodemverrijking met geschikte meststoffen.
 • Decolleté verzorging en opvoeding thuis

Hoe een clitoris water geven?

Hyppeastrum heeft een gemiddelde hoeveelheid vocht nodig, omdat de wortels perfect vocht vasthouden. Als de splitsing tijdens het bloeien in de besproeiing uiterst zeldzaam is, moet de rest van de tijd minstens 1,5 keer in 1,5 week worden bewaterd. Voor dit doel kunt u zacht water gebruiken. Ervaren telers proberen de opeenhoping van water in de pallet niet toe te staan ​​- de wortels van de cultuur zijn al onderhevig aan rot. In de winter, in plaats van een gieter, is het toegestaan ​​om een ​​sproeier te gebruiken die zowel scheuten als de bovenste laag van de grond bevochtigt.

Clevia - transplantatie

Overzetten naar een nieuwe woonplaats kan in extreme gevallen zijn - alleen als de wortels uit de pot beginnen te klimmen. Clavia-transplantatie thuis is niet vaker dan één keer in 2-3 jaar - terwijl het wordt overgebracht naar een ruimere capaciteit, maar niet omgekeerd. Het is belangrijk om tijdens de transplantatie twee basisvoorwaarden waar te nemen:

 1. De gebroken delen van de wortels moeten worden gestrooid met geplette houtskool, zodat ze niet uitsterven.
 2. Op de bodem van de pot moet je de drainagelaag invullen: geëxpandeerde klei, vermiculiet, grind of gemetselde kruim. Het is belangrijk om de uitstroming van water en verzadiging van de bodem met zuurstof te garanderen tijdens het verzorgen van het gewas.

Clive aarde

Een te zuur land is de slechtste optie voor het kweken van deze bloem. Het Ph-niveau van het land mag niet meer dan 6 eenheden zijn, de grond voor de clavia-transplantatie is 4. Het grondmengsel omvat bladgras, turf en humus en als het is voorbereid voor een jonge plant, is het mogelijk om grof zand toe te voegen. Voordat de amaryllis wordt geplant, wordt nitroammophosco eraan toegevoegd, met een dosering van 10 g per 1 kg substraat.

Welke pot heeft een splitsing nodig?

Hippeastrum heeft een belangrijk kenmerk: als de houder waarin hij groeit te groot is, wordt de vorming van de steel aangetast. Kwetsbaarheid van de wortels, die de rol speelt van een reservoir voor water, voorkomt frequente veranderingen in de habitat van de bloem, dus de pot voor de Cleavia moet overeenkomen met parameters als:

 1. Geschikte maat. De capaciteit moet zo klein zijn dat de plant bijna niet past, maar hij mag geen strakke kramp ervaren.
 2. Ademend materiaal. Een plastic pot voorkomt zelfs het drogen van vocht en elimineert het gebruik van drainage, daarom heeft keramiek de voorkeur.

Klivia - reproductie thuis

Er zijn twee manieren om nieuwe scheuten van amaryllis te verkrijgen: generatief en vegetatief. Het is moeilijk voor beginners om te begrijpen hoe het decolleté zich thuis door de tak van scheuten vermenigvuldigt, dus de eerste optie is optimaal voor hen. Cultuurzaden kunnen in de winkel worden gekocht of aan de eigenaar van een fabriek voor volwassenen worden gevraagd. Het verdere vertrekbeginsel hangt af van de gekozen techniek:

 1. Zaden worden een dag in water geweekt, zodat ze opzwellen en vervolgens in de grond geplant van turf en perliet. De voorbereidingen voor zaailingen worden onder een polyethyleenfilm geplaatst: de broeikas wordt dagelijks minimaal 10-15 minuten gelucht. Wanneer het eerste echte blad verschijnt, duiken de zaailingen in afzonderlijke potten.
 2. Als het huis al een decolleté voor volwassenen heeft, kan thuiszorg worden gecombineerd met de scheiding van de laterale shoot, die dit jaar al is vervaagd. Hij wordt getransplanteerd in een pot met een diameter van 7 cm, gevuld met zand. Een plant heeft minder water nodig dan een volwassen hippeastrum.

Waarom bloeit het decolleté niet?

De eerste knoppen verschijnen alleen bij het bereiken van de leeftijd van 4-5 jaar. Het bloeiproces begint in februari, dus het is belangrijk om haar rust te garanderen gedurende 1,5-2 maanden voor het einde van de winter. Alle adviezen om bloesems tot bloei te brengen, worden beperkt tot het belang van kunstmatige stimulatie van dit proces. De pot moet worden overgebracht naar een koele kamer, het aantal water en dressing moet tot een minimum worden beperkt. Als het knopen van de knoppen niet gebeurde, werd een van de drie redenen een van de redenen:

 1. Sluit regeling van de bloem aan het glas. Het warmt op en zorgt voor een warme winterhut, die moet worden vermeden.
 2. Onjuist geselecteerde bodemsamenstelling. In de grond mag er geen overmaat stikstof zijn, omdat het de actieve vorming van het wortelsysteem bevordert, maar het uiterlijk van de steel nadelig beïnvloedt.
 3. Onbehoorlijk overbrengen. Home gippeastrum wordt als kwetsbaar beschouwd, dus het is ten strengste verboden om het te transplanteren tijdens de knopverband.

welke pot heeft een clivia nodig

Cleavia vervaagde - wat te doen met de bloemstengel?

Er zijn twee standpunten over hoe om te gaan met een tak waarop plantknoppen al begonnen te sterven. Het wordt de steel genoemd: op elk van hen kunnen maximaal 30 heldere bloemen staan. Aanbevelingen voor de verwijdering ervan variëren, omdat:

 1. Als de splitsing na de bloei niet zal worden beroofd van de steel, dan zal het vrucht dragen. Ze kunnen worden gebruikt voor reproductie, maar de hoofdschietpartij vergaat bijna altijd na zo'n ernstige belasting, ongeacht hoe goed de daaropvolgende verzorging is.
 2. Het verwijderen van de steel zal al in het volgende jaar nieuwe bloemen krijgen. De gedroogde tak wordt netjes afgesneden aan de basis, direct nadat de bloembladen eraf vallen.

Cleavia - Ziekten

Als het onderhoud van de plant gedeeltelijk niet wordt gerespecteerd, wordt het vatbaar voor infecties en ongedierte. Over het uiterlijk van problemen kan worden geraden door de verslechtering van het uiterlijk van de bladeren, het ontbreken van bloemen of het uiterlijk van vlekken op de stengel. Zorg voor de thuiskliniek moet de tijdige onderdrukking van het begin van de ziekte omvatten, die eerst de juiste diagnose moet krijgen:

 1. De bladeren worden geel. Een dergelijke kleurverandering signaleert een schimmelziekte - een duizelingwekkende ziekte. Bij het onderzoeken van de wortelstok, kunt u de aanwezigheid van rode tekens op het identificeren.
 2. De uiteinden van scheuten veranderen van kleur. Witte of gele vlekken geven niet aan dat de kliniek wordt overvallen door ziekten en plagen - dit is een directe aanwijzing dat de bloem in zorg mist aan het niveau van vochtigheid.
 3. Bruine stippen verschijnen op de stengel. Dit is hoe grijsrot zich gedraagt: het lijkt op een donzige coating, waardoor de processen van verwelking verdwijnen in scheuten die thuis groeien.
 4. Op het hippeastrum is er een merkbare opeenhoping van "witte watten". Onder haar maskerende wolluis, zuigen ze bladeren en vertragen ze de ontwikkeling van de cultuur.

Cleaver disease

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 2