waarom Joden geen varkensvlees eten

Het is een bekend feit dat de meeste religieuze leringen aandringen op het observeren van verschillende voedselbeperkingen, tijdelijk of permanent. In het christendom - positioneert gedurende welke er niet mogen eten dierlijke producten, in de islam - met uitzondering van de berichten is er een verbod op de consumptie van varkensvlees, alcohol en vlees van geslachte dieren ongepaste manier wordt het hindoeïsme aan te raden om de principes van vegetarisme te observeren. Een van de eerste plaatsen op het gebied van voedselrestricties is waarschijnlijk het Jodendom: de heilige boeken regelen strikt niet alleen voedingsmiddelen die niet kunnen worden gegeten, maar ook de toegestane methoden voor hun bereiding. Zo is het bijvoorbeeld verboden om vlees en melk te mengen, bovendien kunnen de gerechten waarin vlees ooit is gekookt, niet worden gebruikt om gerechten uit melk te bereiden.

Kunnen Joden varkensvlees eten?

Om deze reden is er in de Thora - de Pentateuch van Mozes, in het christendom - delen van het Oude Testament - een ondubbelzinnig recept:

"... dit zijn de dieren die je kunt eten van al het vee op de grond: elk vee waarvan de hoeven zijn gespleten en een diepe snee in de hoeven en het herkauwen, eet"

Leviticus. 11: 2-3.

Zo hoeft de Joden geen varkensvlees eten, want, in weerwil van de hoef, het varken is niet herbivoren - niet "kauwgom", en dus niet voldoet aan 2 in de heilige teksten beschreven noodzakelijke voorwaarden.

Trouwens, konijnen, paarden, kamelen en beren, dat kunnen ze ook niet, maar om een ​​of andere reden is het feit dat Joden geen varkensvlees eten, het publiek het meest geïnteresseerd. Misschien ligt de oorzaak in de prevalentie van dit vlees in veel andere culturen, met name Europees, maar een beer of kameel voor een Europeaan is vaak exotisch.

Als we het hebben over de oorsprong van dit verbod, zijn er in dit verband verschillende versies:

  1. "Hygiënische" - volgens haar, in het warme klimaat van het Arabische schiereiland, waar het de geboorteplaats van het Joodse volk zou moeten zijn, wordt vet en zwaar vlees niet aanbevolen. Bovendien kan varkensvlees een bron van besmetting met trichinose - een vrij ernstige ziekte veroorzaakt door parasitaire wormen, de enige betrouwbare bescherming tegen het vooraf bevriezen, die niet in het klimaat van Arabië plaatsvinden.
  2. "Totemic" - Volgens deze versie was het varken of wild zwijn totemisch, d.w.z. heilige dieren van de Semitische volkeren, en het vlees van het heilige dier wordt op een of andere manier niet geaccepteerd. Vervolgens werden primitieve overtuigingen vervangen door het jodendom, maar vooroordelen zijn vasthoudend, ze blijven bestaan ​​waar ze schijnbaar niet meer voor hen bestaan.
  3. "Theologische" - is van mening dat Joden eten geen varkensvleesHet bestaan ​​van beperkingen zorgt voor een meer zinvolle activiteiten evenals voeding, deze actie, waarin de meeste mensen als dieren, de aanwezigheid van het verbod zal het mogelijk maken om de zaak te benaderen meer bewust dan om de afstand tussen het dier en de mens te verhogen, en breng deze aan God.

Is een van deze hypothesen die uitlegt waarom Joden geen varkensvlees kunnen eten een moeilijke vraag. De Joden zelf geloven dat dit de wil van God is, en zoals bekend is het ondoorgrondelijk.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 36 = 42