güveç

Gyuvech (givec) is een gerecht als ragout of yagny, populair in Turkije, Moldavië, Roemenië, Bulgarije en andere landen in Zuidoost-Europa. Het woord "gyuvech" komt van de naam van een aarden vat waarin het is bereid (gebruik in de huidige tijd ook een ketel of een pan). De lijst met ingrediënten kan verschillende producten bevatten. Meestal is dit vlees, evenals verschillende groenten: wortels, aardappelen, uien, knoflook, olijven - evenals rijst, pruimen, pittige kruiden en droge kruiden. Gyuvech kan ook een paddenstoel zijn en zelfs vissen. Bekende en volledig vegetarische opties. Vanwege deze samenstelling en zachte methoden van hittebehandeling is dit gerecht redelijk nuttig en gezond.

Gyuvech in het Bulgaars - recept

ingrediënten:

  • mager vlees (kip, jong lam of varken) - 400-500 g;
  • ui - 1 stuk;
  • aubergine - 2 stuks de gemiddelde grootte;
  • paprika zoet rood (of beter gogoshara - podvid peper) - 3 stuks;
  • verse peper - 1 stuk;
  • tomaten rijp rood - 4-5 st. (of 2 eetlepels tomatenpuree);
  • knoflook - 5-7 denticles;
  • Zonnebloemolie - 30-40 ml;
  • zout;
  • verschillende greens (peterselie, lavas, dille, koriander, basilicum en andere).

voorbereiding

Aubergines kunnen worden gesneden in blokjes of kleine blokjes, maar niet heel fijn en in een kom met gezouten koud water gedurende 20 minuten worden geplaatst om ongeschikte stoffen uit te brengen. Vlees vrij van films en in kleine stukjes gesneden. Reinig en maal de uien.
We verwarmen de olie in een ketel of een pan en slaan de ui op totdat deze transparant is. Voeg het vlees toe, mix het en laat het 20-30 minuten stoven. Na die tijd worden de aubergines weggegooid in een vergiet en als het water wegloopt, stoppen we ze in de ketel. Roer en laat 10 minuten sudderen, leg de paprika, snijd in reepjes en de gehakte peper, zoveel mogelijk gehakt (je kunt niet de hele pod). Laat nog 5 minuten sudderen en voeg de in plakjes gesneden tomaten toe. Breng na 5 minuten de gehakte knoflook aan. Roer, zet het vuur af, voeg naar smaak geperste kruiden en droge specerijen toe. Laat het deksel erop staan Гювеч in Bulgarian10-15.

Dit gerecht kan zowel koud als warm worden geserveerd. Het servies wordt geserveerd met ongeglazuurde tafelwijn of rakia.
Sommige mensen zijn geïnteresseerd in het koken van een Turkse huvech. Natuurlijk kun je hiervoor geen varkensvlees en ander niet-gemout vlees gebruiken, maar het kookproces is bijna hetzelfde. Het is mogelijk in de laatste fase na het toevoegen van tomaten en knoflook gedurende 15 minuten om de stoofpot in de voorverwarmde oven te plaatsen.

We serveren een huwec met een lichte plantaardige salade, bijvoorbeeld een salade van een wijnstok en een aardappeltaart.

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3